Lekkie i obłędnie soczyste kotlety z buraka i kaszy
Buraki mogą posłużyć nie tylko, jako składnik zupy czy surówki - przy ich pomocy można usmażyć nawet kotlety. Wystarczy połączyć je z kaszą jaglaną i innymi składnikami, aby uzyskać pełnoprawne danie. Każdy, kto go spróbuje, będzie wniebowzięty.
Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, ponieważ poprawiają produkcję czerwonych krwinek, a także korzystnie działają na układ pokarmowy, dzięki sporym ilościom błonnika.
Aby podkręcić smak kotletów, dodaj do nich ocet balsamiczny, włoskie orzechy oraz sos sojowy. Takie połączenie zapewni ci wspaniały smak, konsystencję oraz aromat.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety z buraka
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
450 g buraków
100 g orzechów włoskich
1 cebula
3 ząbki czosnku
60 g bułki tartej
60 g mąki
olej
sól
pieprz
tymianek 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
sos sojowy 3 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej na sypko. Ostudź ją i wprost do niej zetrzyj umyte i obrane buraki. Posiekaj czosnek i orzechy, a następnie przełóż je do miski z kaszą i burakami.
Do buraków dodaj także mąkę, siekaną cebulę, bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, sos sojowy, ocet, tymianek oraz cukier. Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji.
Uformuj z niej pojedyncze kotlety. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj na niego kotlety. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po smażeniu wykładaj je na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Warto podawać je z ziemniakami i surówką. Smacznego.
Źródło: canva/fokusgood, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: blendman