Smakosze.pl
Buraki

canva/Catalina-Gabriela Molnar, Getty Images

Lekkie i obłędnie soczyste kotlety z buraka i kaszy

18 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Buraki mogą posłużyć nie tylko, jako składnik zupy czy surówki - przy ich pomocy można usmażyć nawet kotlety. Wystarczy połączyć je z kaszą jaglaną i innymi składnikami, aby uzyskać pełnoprawne danie. Każdy, kto go spróbuje, będzie wniebowzięty.

Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, ponieważ poprawiają produkcję czerwonych krwinek, a także korzystnie działają na układ pokarmowy, dzięki sporym ilościom błonnika.

Aby podkręcić smak kotletów, dodaj do nich ocet balsamiczny, włoskie orzechy oraz sos sojowy. Takie połączenie zapewni ci wspaniały smak, konsystencję oraz aromat.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety z buraka

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 450 g buraków

  • 100 g orzechów włoskich

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 60 g bułki tartej

  • 60 g mąki

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • tymianek 1 łyżeczka

  • cukier 1 łyżka

  • sos sojowy 3 łyżki

  • ocet balsamiczny 2 łyżki

Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej na sypko. Ostudź ją i wprost do niej zetrzyj umyte i obrane buraki. Posiekaj czosnek i orzechy, a następnie przełóż je do miski z kaszą i burakami.

Ciasto

Ciasto bez pieczenia Orzechowa Dama - pyszny deser w kilka chwil

CZYTAJ DALEJ

Do buraków dodaj także mąkę, siekaną cebulę, bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, sos sojowy, ocet, tymianek oraz cukier. Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji.

Uformuj z niej pojedyncze kotlety. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj na niego kotlety. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po smażeniu wykładaj je na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Warto podawać je z ziemniakami i surówką. Smacznego.

Kotlety z buraków

Źródło: canva/fokusgood, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blendman

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >