Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i obłędnie soczyste kotlety z buraka i kaszy
Adam Moskal
Adam Moskal 08.10.2021 02:00

Lekkie i obłędnie soczyste kotlety z buraka i kaszy

Buraki
canva/Catalina-Gabriela Molnar, Getty Images

Buraki mogą posłużyć nie tylko, jako składnik zupy czy surówki - przy ich pomocy można usmażyć nawet kotlety. Wystarczy połączyć je z kaszą jaglaną i innymi składnikami, aby uzyskać pełnoprawne danie. Każdy, kto go spróbuje, będzie wniebowzięty.

Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, ponieważ poprawiają produkcję czerwonych krwinek, a także korzystnie działają na układ pokarmowy, dzięki sporym ilościom błonnika.

Aby podkręcić smak kotletów, dodaj do nich ocet balsamiczny, włoskie orzechy oraz sos sojowy. Takie połączenie zapewni ci wspaniały smak, konsystencję oraz aromat.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety z buraka

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 450 g buraków

  • 100 g orzechów włoskich

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 60 g bułki tartej

  • 60 g mąki

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • tymianek 1 łyżeczka

  • cukier 1 łyżka

  • sos sojowy 3 łyżki

  • ocet balsamiczny 2 łyżki

Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej na sypko. Ostudź ją i wprost do niej zetrzyj umyte i obrane buraki. Posiekaj czosnek i orzechy, a następnie przełóż je do miski z kaszą i burakami.

Do buraków dodaj także mąkę, siekaną cebulę, bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, sos sojowy, ocet, tymianek oraz cukier. Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji.

Uformuj z niej pojedyncze kotlety. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj na niego kotlety. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po smażeniu wykładaj je na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Warto podawać je z ziemniakami i surówką. Smacznego.

Kotlety z buraków

Źródło: canva/fokusgood, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blendman

Zapraszamy na nasz Instagram