Prosta karkówka z piekarnika. Idealne danie na pożywny obiad
Wiele osób uwielbia karkówkę z grilla. Jednak poza sezonem można ją przyrządzić w piekarniku. Jeśli mięso odpowiednio zamarynujecie, będzie równie aromatyczne i soczyste. Do upieczenia plastrów karkówki nie potrzeba wiele czasu, więc takie danie możecie zaserwować na obiad nawet w tygodniu.
Pieczoną karkówkę przygotujesz błyskawicznie. Będzie o wiele smaczniejsza niż z grilla. Sekretem jest odpowiednia marynata z ketchupu, majonezu i przypraw, w tym czosnku granulowanego i suszonego majeranku. Mięso marynuj przez 2 godziny.
Pieczoną karkówkę wstaw do piekarnika razem z pokrojonymi ziemniakami, marchewką i cebulą. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby karczek delikatnie się przypiekł, 10 minut przez końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową i dopiekaj go 10-15 minut.
Do przygotowania pieczonej karkówki wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Najlepiej kup całą porcję mięsa i pokrój ją w plastry w domu. Jeśli jednak kupujesz karkówkę w opakowaniu, zawsze zwracaj uwagę nie tylko na datę, ale i na kolor mięsa i czy w pojemniku nie skrapla się woda. Woda i jasne, blade mięso to pierwsze oznaki psucia.
Pieczona karkówka z ziemniakami i marchewką
Składniki:
-
600 g karkówki wieprzowej
-
2 cebule
-
4-5 ziemniaków
-
3 większe marchewki
-
2 łyżki majonezu
-
łyżka pikantnego ketchupu
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić soczystą karkówkę z piekarnika? Sekretem jest marynata
Karkówkę pokrój w plastry i lekko je rozbij. Majonez wymieszaj z ketchupem, czosnkiem granulowanym, majerankiem, papryką ostrą, słodką, solą i pieprzem. Mięso obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Ziemniaki i marchewkę pokrój w plastry. Cebulę w piórka. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na spodzie poukładaj ziemniaki, następnie cebulę, marchew i plastry mięsa.
Całość skrop oliwą, przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz około 45 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Pomysł na danie z piekarnika? Przygotuj wyśmienite, złociste pierogi z kurczakiem oraz żeberka w sosie bbq . Potrawy zachwycą każdego smakosza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto zblendować serek wiejski? Nowatorski trik podbija Internet
-
Polska restauracja wygrała prestiżowy konkurs. Już wiadomo, który lokal jest najlepszy w kraju
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama