Proste ciasto bez pieczenia Snickers
Ciasto bez pieczenia uratowało już niejedną imprezę, gdy główne ciasto z jakiegoś powodu się nie udało. Snickers bez pieczenia zachwyca kremową konsystencją oraz wyjątkowo słodkim i intensywnym smakiem. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste, lecz tak jak w przypadku innych tego typu deserów należy odczekać, aż stężeje w lodówce.
Ciasto bez pieczenia Snickers wzorowane jest na dobrze znanym batoniku, który składa się z kremu nugatowego, ciągnącego karmelu, orzechów ziemnych oraz mlecznej czekolady. Taka kompozycja podbiła serca łakomczuchów na całym świecie.
Sporządzanie ciasta wymaga odrobiny kroków, jednak są one banalnie proste i w ogóle nie wymagają żadnych umiejętności cukierniczych. Podając taki deser do stołu, z pewnością usłyszysz wiele pochwał i zachwytów.
Przepis na ciasto bez pieczenia Snickers
Składniki:
-
1 paczka herbatników
-
1 paczka herbatników czekoladowych
-
1 szklanka mleka
-
kostka masła
-
170 g cukru
-
350 g mleka w proszku
-
puszka kajmaku
-
100 g solonych orzechów ziemnych
-
pół tabliczki czekolady
-
olej
Zacznij od wsypania cukru do rondelka, zalania go mlekiem, dodania masła i podgrzania. Gdy całość będzie płynna, zdejmij ją z gazu i odstaw do ostudzenia. Na suchej patelni podpraż orzeszki, aż zaczną wydzielać smakowity aromat.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do niej łyżkę oleju. Odstaw na bok. Ostudzone masło przelej do miski i partiami wsypuj do niego mleko w proszku, cały czas mieszając. Na blaszce ułóż warstwę kakaowych herbatników i wylej na nie połowę mlecznej masy.
Na masę połóż jasne herbatniki i rozsmaruj na nich kajmak. Ponownie ułóż jasne herbatniki i wylej na nie resztę masy mlecznej. Przykryj ją ciemnymi herbatnikami i wyłóż resztę kajmaku. Posyp go orzeszkami i polej czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki, aż stężeje. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker