Smakosze.pl
Gołąbki

canva/arfo, Getty Images

Przepis na staropolskie gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami

12 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki mogą przybierać najróżniejsze formy, jednak w Polsce dalej najpopularniejsze są te z ryżem i mięsem. Dzisiaj prezentujemy doskonały przepis na staropolską odsłonę dania, dzięki której z łatwością je przygotujesz. Za wyjątkowe walory smakowe odpowiada dodatek grzybów. Farsz jest delikatny i wilgotny, a liście kapusty dosłownie rozpływają się w ustach.

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do zbyt skomplikowanych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym kucharzom w naszej rodzinie, dzięki czemu smak skutecznie przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa.

Napoje na kaca

Co pić na kaca?

CZYTAJ DALEJ

Tradycyjne staropolskie gołąbki nie są zapiekane w sosie pomidorowym, którego dodatek jest stosunkowo nowym wynalazkiem. W starych przepisach sos tworzy zakwas żytni zabielony śmietaną, który jest gęsty i bardzo aromatyczny.

Przepis na gołąbki po staropolsku

Składniki:

  • 250 g wieprzowiny

  • 80 g suchego ryżu

  • 45 g ugotowanych grzybów

  • 1 cebula

  • 1 kapusta

  • zakwas żytni

  • śmietana 18%

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oporządzenia kapusty. Oberwij z niej wierzchnie liście i wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i włóż do niej całą kapustę. Powoli odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.

Ryż ugotuj wedle zaleceń na opakowaniu. Ugotowane grzyby posiekaj i dorzuć do smażącej się kiełbasy. Wieprzowinę zmiel w maszynce. Do mięsa dodaj ryż, cebulę, grzyby, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj farsz, aż stanie się jednolity.

Na liście kładź porcje farszu i zawijaj gołąbki. Gotuj je przez 50 minut w zakwasie żytnim. Pod koniec gotowania wlej do niego zahartowaną śmietanę. Podawaj z ziemniakami lub ze zwykłym pieczywem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/Monkey Business Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >
Kawa na zimno z sokiem pomarańczowym

Przepisy

Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet

Czytaj więcej >
Jajecznica w bułce - bez smażenia a pyszna

Przepisy

Jajecznica bez smażenia zapiekana w kajzerce. Łatwy i tani sposób na szybkie i pożywne śniadanie

Czytaj więcej >