Smakosze.pl Porady Prosty i szybki sposób na gotowanie ziemniaków - więcej nie wykipią
canva/Hüseyin Zengin, Getty Images

Prosty i szybki sposób na gotowanie ziemniaków - więcej nie wykipią

8 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ziemniaki gotujemy praktycznie codziennie, dlatego warto znać sposób, aby nie kipiały. Okazuje się, że wystarczy dodać do garnka odrobinę tłuszczu, aby piana nie wylewała się poza naczynie. Dzięki temu uchronisz się przed koniecznością sprzątania.

Dla większości z nas obróbka ziemniaków jest zadaniem banalnie prostym, które nie wymaga żadnych tłumaczeń, ani porad. Czasem zdarza się jednak, że nawet ekspert popełnia błąd.

Wtedy nierzadko cała kuchenka ubrudzona jest wodą z garnka, z którego kipią ziemniaki. Mamy na szczęście sposób, dzięki któremu taki scenariusz nigdy nie będzie miał miejsca.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak uchronić ziemniaki przed wykipieniem?

Na samym początku oczywiście należy podnieść pokrywkę z garnka. Podwyższone ciśnienie sprawia, że piana zaczyna ulatywać niekontrolowanie spod pokrywki.

Jeśli masz taką możliwość, gotuj kartofle zupełnie bez przykrywki. Dzięki temu uchronisz się przed ewentualnym problemem podczas przygotowywania ich do jedzenia.

Dodaj olej do wody

Niezależnie od rodzaju tłuszczu, jaki wybierzesz, wrzuć jedną łyżkę do gotującej się wody, a pyrki więcej nie będą kipieć. Choć metoda wydaje się niespotykana, faktycznie działa.

Dzięki temu napięcie powierzchniowe wody znacznie zmniejszy się i nie utworzy się na jej powierzchni rosnąca z minuty na minutę piana - a dodatkowo smak kartofli będzie lepszy.

Nie lej wody po sam brzeg

Ta porada wydaje się oczywista, lecz sporo osób cały czas wlewa do garnka zbyt dużo wody, przez co ta podczas buzowania zwyczajnie wylewa się poza garnek.

Jeśli gotujesz ziemniaki, zalej je taką ilością wody, aby były nią przykryte na około 2-3 cm. Tak można mieć pewność, że pyrki ugotują się idealnie, a przy okazji nie zabrudzą całej kuchni.

Ziemniaki

Źródło: canva/FotoLounge, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy