Smakosze.pl
Przepyszne kotlety schabowe

canva/Terry Davis

Kotlety schabowe w majonezowo-musztardowej odsłonie

7 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Przepisów na pyszne kotlety schabowe nigdy dość. Klasyczne danie kuchni polskiej zachwyci smakiem, jeśli mięso zamarynujemy przed panierowaniem. Użyjcie majonezu i musztardy, a już nigdy nie sięgniecie po tradycyjną recepturę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na schabowe w marynacie musztardowo- majonezowej

Składniki na 3 porcje:

  • 500 g schabu

  • 2 jaja

  • 100 g bułki tartej

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżeczki majonezu

  • 3 łyżeczki ulubionej musztardy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Schab myjemy i osuszamy. Kroimy go na 3 plastry i rozbijamy. Tak przygotowane kotlety oprószamy solą i pieprzem obu stron.

Następnie na jednej z nich rozsmarowujemy łyżeczkę majonezu, a na drugiej łyżeczkę musztardy. Mięso marynujemy, trzymając je w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

Otwarta lodówka

Jak dbać o lodówkę?

CZYTAJ DALEJ

Jaja wbijamy do głębokiego talerza, przyprawiamy odrobiną soli i roztrzepujemy widelcem. Do osobnych naczyń wsypujemy bułkę tartą i mąkę, a następnie panierujemy plastry schabu, umieszczając je kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po około 4 minuty z każdej strony. Po tym czasie powinny już być zrumienione, pozostając soczyste w środku. Znakomicie smakują z ziemniakami z wody i purée kalafiorowym. Smacznego.

Polecamy też przepyszne ziemniaczki pieczone z dodatkiem ziół — sprawdzą się do każdego obiadu. Jako dodatek do mięs świetne będą także kiszone różyczki kalafiora. Przygotujcie je według tego przepisu, a zachwycą was swoim aromatem.

Gorczyca i majonez

Gorczyca i majonez

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneimpresje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >