Kotlety schabowe w majonezowo-musztardowej odsłonie
Przepisów na pyszne kotlety schabowe nigdy dość. Klasyczne danie kuchni polskiej zachwyci smakiem, jeśli mięso zamarynujemy przed panierowaniem. Użyjcie majonezu i musztardy, a już nigdy nie sięgniecie po tradycyjną recepturę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na schabowe w marynacie musztardowo- majonezowej
Składniki na 3 porcje:
500 g schabu
2 jaja
100 g bułki tartej
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki majonezu
3 łyżeczki ulubionej musztardy
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Schab myjemy i osuszamy. Kroimy go na 3 plastry i rozbijamy. Tak przygotowane kotlety oprószamy solą i pieprzem obu stron.
Następnie na jednej z nich rozsmarowujemy łyżeczkę majonezu, a na drugiej łyżeczkę musztardy. Mięso marynujemy, trzymając je w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Jaja wbijamy do głębokiego talerza, przyprawiamy odrobiną soli i roztrzepujemy widelcem. Do osobnych naczyń wsypujemy bułkę tartą i mąkę, a następnie panierujemy plastry schabu, umieszczając je kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po około 4 minuty z każdej strony. Po tym czasie powinny już być zrumienione, pozostając soczyste w środku. Znakomicie smakują z ziemniakami z wody i purée kalafiorowym. Smacznego. Polecamy też przepyszne ziemniaczki pieczone z dodatkiem ziół — sprawdzą się do każdego obiadu. Jako dodatek do mięs świetne będą także kiszone różyczki kalafiora. Przygotujcie je według tego przepisu, a zachwycą was swoim aromatem.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneimpresje