Smakosze.pl Przepisy Prosty patent na kotlety jajeczne. Szybkie i tanie danie dla zabieganych
canva/daffodilred

Prosty patent na kotlety jajeczne. Szybkie i tanie danie dla zabieganych

21 czerwca 2022

Kotlety jajeczne stanowią szybką i niedrogą alternatywę dla mięsnych przysmaków. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a pasują do wielu dodatków. Koniecznie spróbujcie — jajka podane w ten sposób są wyśmienite.

Kotlety jajeczne są niezwykle proste w przygotowaniu. Wegetariański rarytas doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i sezonowymi surówkami. Taka wersja obiadowego klasyku spodoba się nie tylko wegetarianom.

Przepis na aromatyczne kotlety jajeczne

Składniki:

  • 6 jaj

  • 1,5 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

  • 1 łyżka delikatnej w smaku musztardy

  • świeży szczypiorek i natka pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie kotletów jajecznych:

Pięć jajek myjemy i gotujemy na twardo. Ostudzone, obieramy ze skorupek i rozdrabniamy. Najlepiej zrobić to przy pomocy praski do ziemniaków, choć można je również posiekać. Przenosimy je do większej miski, po czym wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną zieleninę.

Dodajemy musztardę i wbijamy surowe jajo. Całość mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy owalne kotlety, po czym obtaczamy je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Smażymy na niej przygotowane rarytasy — wystarczy około 3 minut na stronę. Gotowe kotlety jajeczne osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Po inne pomysły na wykorzystanie jajek na twardo zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. znakomitą recepturę na sałatkę śledziową z ich udziałem. Być może spodoba wam się również ta prosta pasta jajeczna z dodatkiem ogórka kiszonego .

Kotlety jajeczne są wyśmienite
canva/Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy