Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na zachwycającą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.07.2021 02:00

Prosty przepis na zachwycającą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna w przepysznym wydaniu
Canva / wideonet

Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w roli śniadania. Tym razem sięgniemy po prosty przepis, w którym zagoszczą ogórki kiszone. Efekt przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest nie lada specjałem. Mało kto spodziewałby się, że receptura na śniadaniowy smakołyk może być tak prosta. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienita pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi

Smakowita pasta jajeczna może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy wersję dodatku do kanapek z serem feta. Dziś wypróbujemy przepis, w którym wykorzystamy ogórki kiszone.

Ogórki kiszone i jajka tworzą idealne połączenie smaków. Przepis na pastę jajeczną nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 5 jajek

  • 3 ogórki kiszone

  • pęczek szczypiorku

  • 15 g majonezu

  • 15 g jogurtu naturalnego

  • 5 g musztardy

  • sól

  • pieprz

Pasta jajeczna w przepysznej odsłonie zachwyci domowników

Przygotowania zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Warto pamiętać, by nie robić tego dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku jajka mogą stracić wiele cennych składników odżywczych, które przydadzą nam się zwłaszcza podczas śniadania.

Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w bardzo drobną kostkę. Jeśli będzie to dla nas problematyczne, możemy je również posiekać. Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i również kroimy na niewielkie kawałki.

Oba składniki wzbogacamy o posiekany szczypiorek, majonez, jogurt oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pasta jajeczna jest już gotowa. Kanapki z jej dodatkiem momentalnie znikną z talerzy. Warto wiedzieć, jak przygotować jajka po benedyktyńsku.

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi
Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi

Canva / wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Magdaleny

Zapraszamy na nasz Instagram