Prosty przepis na zachwycającą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym
Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w roli śniadania. Tym razem sięgniemy po prosty przepis, w którym zagoszczą ogórki kiszone. Efekt przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest nie lada specjałem. Mało kto spodziewałby się, że receptura na śniadaniowy smakołyk może być tak prosta. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyśmienita pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi
Smakowita pasta jajeczna może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy wersję dodatku do kanapek z serem feta. Dziś wypróbujemy przepis, w którym wykorzystamy ogórki kiszone.
Ogórki kiszone i jajka tworzą idealne połączenie smaków. Przepis na pastę jajeczną nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
5 jajek
3 ogórki kiszone
pęczek szczypiorku
15 g majonezu
15 g jogurtu naturalnego
5 g musztardy
sól
pieprz
Pasta jajeczna w przepysznej odsłonie zachwyci domowników
Przygotowania zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Warto pamiętać, by nie robić tego dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku jajka mogą stracić wiele cennych składników odżywczych, które przydadzą nam się zwłaszcza podczas śniadania.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w bardzo drobną kostkę. Jeśli będzie to dla nas problematyczne, możemy je również posiekać. Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i również kroimy na niewielkie kawałki.
Oba składniki wzbogacamy o posiekany szczypiorek, majonez, jogurt oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pasta jajeczna jest już gotowa. Kanapki z jej dodatkiem momentalnie znikną z talerzy. Warto wiedzieć, jak przygotować jajka po benedyktyńsku.
Canva / wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Magdaleny