Smakosze.pl Przepisy Prosty patent na soczysty pieczony boczek. Ideał na wielkanocny stół
canva/Iaroshenko

Prosty patent na soczysty pieczony boczek. Ideał na wielkanocny stół

27 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś zdradzimy wam prosty patent na soczysty pieczony boczek. Jest to ideał na wielkanocny stół, bo nie tylko dobrze się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Jak go przyrządzić? Natrzyj boczek kilkoma aromatycznymi przyprawami i wstaw do piekarnika. Lepszej wędliny nie kupisz.

Jak święta, to pieczyste. Pieczemy szynkę, schab, karkówkę, a także boczek. I w sumie ten ostatni niezawodnie wychodzi dobry. To dlatego, że zawiera dużo tłuszczu, który nadaje pieczeni soczystości. Gdy jednak natrzecie mięso odpowiednimi przyprawami, boczek będzie lżej strawny, a jego smakowi trudno będzie się oprzeć.

Prosty patent na soczysty pieczony boczek

Składniki:

  • ok. 1,3 kg surowego, chudego boczku

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki

  • 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonego boczku

Boczek oczyść, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj go zmiażdżonymi ząbkami czosnku i przyprawami. Zawiń go w folię, włóż na dobę do lodówki.

Po tym czasie mięso możesz zrolować i obwiązać bawełnianym sznurkiem, by powstała rolada.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, włóż do niego boczek. Piecz go 15 minut w piekarniku o temp. 200 st. C.

Potem obniż temperaturę do 150 st. C, podlej mięso 3/4 szklanki gorącej wody, przykryj naczynie i piecz boczek 3 godziny. W czasie pieczenia obróć mięso 2-3 razy.

Po wyjęciu z piekarnika mięso wystudź, a potem wstaw do lodówki i dobrze schłodź. Podawaj krojone w cienkie plasterki.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na boczek gotowany Tomasza Strzelczyka , a także na pieczony boczek z chrupiącą skórką .

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/Esben_H

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy