Prosty patent na soczysty pieczony boczek. Ideał na wielkanocny stół
Dziś zdradzimy wam prosty patent na soczysty pieczony boczek. Jest to ideał na wielkanocny stół, bo nie tylko dobrze się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Jak go przyrządzić? Natrzyj boczek kilkoma aromatycznymi przyprawami i wstaw do piekarnika. Lepszej wędliny nie kupisz.
Jak święta, to pieczyste. Pieczemy szynkę, schab, karkówkę, a także boczek. I w sumie ten ostatni niezawodnie wychodzi dobry. To dlatego, że zawiera dużo tłuszczu, który nadaje pieczeni soczystości. Gdy jednak natrzecie mięso odpowiednimi przyprawami, boczek będzie lżej strawny, a jego smakowi trudno będzie się oprzeć.
Prosty patent na soczysty pieczony boczek
Składniki:
-
ok. 1,3 kg surowego, chudego boczku
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
-
0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
-
0,5 łyżeczki zmielonej kolendry
-
0,5 łyżeczki pieprzu
-
1,5 łyżeczki soli
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
2 łyżki oleju
Przygotowanie pieczonego boczku
Boczek oczyść, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj go zmiażdżonymi ząbkami czosnku i przyprawami. Zawiń go w folię, włóż na dobę do lodówki.
Po tym czasie mięso możesz zrolować i obwiązać bawełnianym sznurkiem, by powstała rolada.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, włóż do niego boczek. Piecz go 15 minut w piekarniku o temp. 200 st. C.
Potem obniż temperaturę do 150 st. C, podlej mięso 3/4 szklanki gorącej wody, przykryj naczynie i piecz boczek 3 godziny. W czasie pieczenia obróć mięso 2-3 razy.
Po wyjęciu z piekarnika mięso wystudź, a potem wstaw do lodówki i dobrze schłodź. Podawaj krojone w cienkie plasterki.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na boczek gotowany Tomasza Strzelczyka , a także na pieczony boczek z chrupiącą skórką .
Źródło zdjęcia: canva/Esben_H
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
-
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
-
Co zrobić, żeby kopytka wyszły miękkie i nie sklejały się w trakcie gotowania?
Źródło: beszamel.se