Przepyszny gotowany boczek od Tomasza Strzelczyka
Boczek z pewnością nie jest zdrowy, ale potrafi być bardzo smaczny. Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Tomasza Strzelczyka na przepyszny gotowany boczek. Sekret smaku tego kawałka mięsa tkwi w wyjątkowej mieszance. Sprawdźcie jakiej.
Boczek jest dość tłustym kawałkiem wieprzowego mięsa, które doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i wędzenia. Tomasz Strzelczyk proponuje ciekawy przepis na boczek gotowany, który wygląda jak wędzony. Ciekawe prawda? A jak doskonale smakuje!
Smak boczku proponowanego przez Strzelczyka jest zasługą aromatycznej pasty. Znany kucharz przyrządza ją z czosnku, majeranku, soli i pieprzu.
W naszym materiale prezentujemy kadry pochodzące z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Przepyszny gotowany boczek od Tomasza Strzelczyka
Składniki:
ok. 1,7 kg surowego boczku
2 l wody
garść łusek z cebuli
kilka ząbków czosnku
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
na pastę:
kilka ząbków czosnku
majeranek
sól
czarny pieprz
Przygotowanie boczku
Boczek opłucz. Wodę wlej do garnka, dodaj do niej łuski cebuli, zmiażdżone ząbki nieobranego czosnku, sól, pieprz, listki laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Całość zamieszaj. Do wody z dodatkami włóż boczek. Gotuj go godzinę na niedużym ogniu, licząc od momentu zagotowania się całości.
Boczek dobrze wystudź. Osusz go papierowym ręcznikiem, przekrój na pół. W tym czasie w moździerzu przygotuj pastę, rozcierając pokrojone ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz.
Każdy kawałek boczku połóż na oddzielnym kawałku folii spożywczej, a potem natrzyj go dokładnie przygotowaną pastą.
Boczek dokładnie zawiń w folię spożywczą, a potem włóż do foliowego woreczka. Włóż na kilka godzin do lodówki, by boczek przeszedł dokładnie aromatem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszny boczek. Sprawdź, jak przygotować boczek z chrupiącą skórką, a także, jak zrobić boczek pieczony wg przepisu babci Stasi.
Źródło zdjęcia: canva/congerdesign z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube