Prosty przepis na domową polewę czekoladową. Udekorujesz nią każde ciasto
Polewa czekoladowa z masła, cukru, kakao i mleka jest idealna do dekoracji domowych ciast i deserów. Odznacza się pełnym smakiem, doskonałą gęstością i plastycznością. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Nie przepłacaj więc za gotowy produkt.
Polewę czekoladową możemy przygotować w przeróżny sposób. Możemy zrobić ją z czekolady z dodatkiem śmietany, masła, mleka. Możemy zamiast masła wykorzystać margarynę. Najlepszą polewę zrobimy jednak z oryginalnego kakao. Polewa będzie miała pełny, czekoladowy smak.
Aby polewa czekoladowa wyszła gładka, cukier puder i kakao przesiej przez gęste sito, żeby pozbyć się grudek. Polewa dzięki sporej zawartości masła i odrobiny mleka jest plastyczna, szybko zastyga i nie kruszy się podczas krojenia ciasta.
Domowa polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do ciast czekoladowych, z orzechami, owocami, przyprawami korzennymi. Sernik, piernik, makowiec i inne wypieki również będą wyglądać i smakować obłędnie, jeśli polejemy je masą z kakao. Polewa sprawdzi się także do dekoracji deserów, naleśników i gofrów.
Polewa czekoladowa do ciasta. Nie ma lepszego przepisu
Składniki:
-
6-7 łyżek ciemnego kakao
-
10 dag masła
-
4 łyżki mleka
-
1/2 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa z masła i kakao jest idealna do ciast i deserów
Przesiej kakao i cukier puder. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj przesiane składniki, mleko i całość gotuj na małym ogniu.
Polewę mieszaj podczas gotowania rózgą kuchenną, żeby była gładka i jednolita. Jeśli polewa będzie za gęsta, dolej do niej nieco więcej mleka. Polewę odstaw na chwilę, żeby ostygła i udekoruj nią ciasto.
Gorąco polecam ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami . Ciasto jest proste w przygotowaniu, a z polewą będzie smakować rewelacyjnie. Na zimę przygotuj również powidła czekoladowe według przepisu Małgorzaty Ostrowskiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lepsza niż szarlotka tarta odwracana Ani Starmach. 1 czynność nadaje jabłkom niepowtarzalnego smaku
-
Ziemniaki faszerowane kiełbasą i pieczarkami. Proste, pożywne danie w sam raz na jesień
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama