Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej. Połączenie 3 składników owocuje doskonałym smakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.10.2022 21:00

Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej. Połączenie 3 składników owocuje doskonałym smakiem

Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej. Połączenie 3 składników owocuje doskonałym smakiem
TRICOLORS/East News, canva/matka_Wariatka

Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej smakują obłędnie z pieczywem, naleśnikami, racuchami czy goframi. Powidłami możemy również przekładać ciasta. Jesteśmy pewni, że słodkie przetwory na zimę ze śliwek, kakao i czekolady pokocha cała rodzina.

Jesień to ostatni dzwonek na przygotowanie przetworów na zimę. Oprócz marynowanych warzyw i grzybów zróbmy również dżemy i powidła ze śliwek, gruszek i jabłek. Do słodkich przetworów możemy dodać miód, cynamon, imbir, goździki i czekoladę.

Czekoladowe powidła ze śliwek, kakao i czekolady według przepisu Małgorzaty Ostrowskiej zachwycą każdego łasucha. Piosenkarka do powideł wybiera wyłącznie słodkie, dojrzałe owoce, dzięki czemu do przetworów nie dodaje już grama cukru. Przed przygotowaniem czekoladowych powideł musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz zakrętki.

Słoiki muszą być sterylnie czyste, żeby powidła się nie zepsuły. Gotowe, gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i studzimy, nie pasteryzujemy. Słoiki przechowujemy w spiżarni lub w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Dzięki temu będą smaczne i świeże przez całą zimę.

Czekoladowe powidła według przepisu Małgorzaty Ostrowskiej

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek

  • pół tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady

  • 8-9 łyżek kakao

Jak zrobić czekoladowe powidła z trzech składników? Słodkie przetwory w sam raz na zimę

Śliwki umyj, pokrój, wyjmij pestki i włóż do dużego garnka z grubym dnem. Gotuj na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozgotowywać. Następnie zblenduj je na gładki mus.

Do musu dodaj pokruszoną czekoladę i kakao, wymieszaj i smaż jeszcze 20-30 minut. Co jakiś czas powidła zamieszaj, by się nie przypaliły. Gorące powidła przełóż do umytych i wyparzonych słoików, zakręć i ustaw do góry dnem na ręczniku. Pozostaw do wystygnięcia.

Pomysł na równie pyszne przetwory na zimę? Dżem z gruszek oraz dżem z dyni i jabłek. Cała rodzina będzie zachwycona.

Czekoladowe powidła
canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt