Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaki faszerowane kiełbasą i pieczarkami. Proste, pożywne danie w sam raz na jesień
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2022 16:48

Ziemniaki faszerowane kiełbasą i pieczarkami. Proste, pożywne danie w sam raz na jesień

ziemniaki faszerowane
canva/Tatiana Volgutova

Nie masz pomysłu na szybkie danie dla najbliższych? Przygotuj faszerowane ziemniaki z kiełbasą i pieczarkami. Ziemniaki z aromatycznym farszem zapieczone z żółtym serem i podane z ziołami oraz kwaśną śmietaną posmakują całej rodzinie.

Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł, kiedy nie wiesz, co przygotować na szybki obiad, podwieczorek lub kolację na ciepło. Ziemniaki pieczone z kiełbasą, pieczarkami i serem posmakują całej rodzinie, a Ty zrobisz je w kilka chwil.

Ziemniaki koniecznie ugotuj przed pieczeniem. Warzywa polecam ugotować w mundurkach. Skórka nadaje smaku jak z ogniska. Faszerowane ziemniaki będą smakować obłędnie, kiedy podasz je z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.

Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, klasyczną kiełbasę zamień na kiełbasę chorizo. To hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem ostrej papryki i czosnku. Do faszerowanych ziemniaków możesz podać również lekką sałatkę z pomidora i ogórków.

Ziemniaki faszerowane kiełbasą i pieczarkami. Pyszne i proste danie z piekarnika

Składniki:

  • 5-6 większych ziemniaków

  • 4 duże pieczarki

  • 1 cebula

  • 10 dag kiełbasy

  • natka pietruszki lub koperek

  • kwaśna śmietana 18%

  • kawałek żółtego sera w kostce

  • sól, pieprz

  • masło klarowane

Jak zrobić faszerowane ziemniaki? Jesienne danie oczaruje każdego

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Na maśle podsmaż pokrojoną kiełbasę. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze chwilę.

Zetrzyj ser, posiekaj zieleninę. Ugotowane ziemniaki ostudź, przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż. W środek każdego włóż przygotowany farsz.

Ziemniaki posyp serem, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 20 minut. Ziemniaki oprósz posiekanymi ziołami i podaj z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.

Przygotuj również ziemniaki hasselback, czyli ziemniaki w szwedzkim stylu. Świetnym dodatkiem do obiadu są ziemniaki z boczkiem według przepisu Ewy Wachowicz.

faszerowane ziemniaki
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: