Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Czas Smakosza

Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli znudziły ci się już proste dodatki do pieczywa, przygotuj coś pysznego. Polecamy domowy paprykarz z wędzonej makreli. Wielu smakoszy wspomina go z nostalgią. Jeśli więc za nim tęsknicie, po prostu go przyrządźcie. Pomoże wam w tym prosty przepis.

Paprykarz zwykle robi się z mięsa, np. wołowego, drobiowego. My jednak przygotujemy dziś paprykarz z wędzonej ryby. Dzięki temu będzie niezwykle smaczny i zdrowy, o bardzo kuszącym zapachu. Zdjęcie apetycznych kanapek z paprykarzem pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube.

Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli

  • 1 wędzona makrela

  • 10 dag ryżu

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 2/3 szklanki bulionu

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

  • ostra mielona papryka

  • sól, pieprz

Przygotowanie paprykarza

Z ryby usuń skórę, kręgosłup i ości. Mięso rozdrobnij widelcem. Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przemieszaj widelcem, wystudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj obrane i starte marchewkę i pietruszkę. Całość przesmaż, co jakiś czas mieszając.

Warzywa oprósz solą i pieprzem, podlej bulionem, duś, aż będą prawie miękkie. Co jakiś czas je zamieszaj.

Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, makrelę i ryż. Całość duś jeszcze ok. 5 minut, dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem, wystudź. Podawaj do pieczywa.

Jeśli szukasz innych przepisów na smaczne pasty, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na kanapkową pastę z kurczaka , a także na pastę z tuńczyka .

makrela
makrela

Źródło zdjęcia: canva/artlensfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube/Czas Smakosza, Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy