Smakosze.pl
pasta z kurczaka

canva/Galira

Obłędna pasta kanapkowa z kurczaka

25 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli zostało ci trochę mięsa z kurczaka po rosole lub kawałek pieczonego kurczaka, nie ma zmartwienia. Możesz z niego wyczarować zupełnie nową potrawę. Oto przepis na pastę kanapkową z kurczaka. Jest niczym błyskawiczny pasztet i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa.

W naszej kuchni nic nie powinno się marnować. W szczególności nie możemy dopuścić do tego, by marnowały się pyszne kąski. Należy do nich na przykład mięso z kurczaka, które zostało po ugotowaniu rosołu. Niektórzy jedzą z przyjemnością takie gotowane mięso, innym jednak nie bardzo smakuje.

smażone pierogi

Jak prawidłowo smażyć pierogi?

CZYTAJ DALEJ

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by z tego mięsa przygotować całkiem nową potrawę. Chociażby taką jak pasta kanapkowa z kurczaka. W ten sposób mięso zyska nową konsystencję, smak i zastosowanie.

Obłędna pasta kanapkowa z kurczaka

Składniki:

  • ok. 30 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • 1-2 łyżki majonezu

  • ulubione przyprawy, np. curry, bazylia, czosnek granulowany

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty z kurczaka

Mięso z kurczaka oczyść ze skóry, kości i chrzęści. Drobno posiekaj, a potem mniej lub bardziej zblenduj - zależy, jak lubisz.

Jajka obierz, pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj.

Jajka i zieleninę dodaj do mięsa z kurczaka. Połącz z majonezem, dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Pastą smaruj pieczywo. Możesz ją obłożyć plasterkami warzyw, np. ogórka świeżego lub kiszonego, pomidorów, rzodkiewki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne pasty. Szczególnie polecamy przepis na pastę z kiszonych ogórków i makreli, a także na pastę jajeczną.

mięso z rosołu

mięso z rosołu

Źródło zdjęcia: canva/AndreyCherkasov

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >