Jeśli zostało ci trochę mięsa z kurczaka po rosole lub kawałek pieczonego kurczaka, nie ma zmartwienia. Możesz z niego wyczarować zupełnie nową potrawę. Oto przepis na pastę kanapkową z kurczaka. Jest niczym błyskawiczny pasztet i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa.
W naszej kuchni nic nie powinno się marnować. W szczególności nie możemy dopuścić do tego, by marnowały się pyszne kąski. Należy do nich na przykład mięso z kurczaka, które zostało po ugotowaniu rosołu. Niektórzy jedzą z przyjemnością takie gotowane mięso, innym jednak nie bardzo smakuje.
Jak prawidłowo smażyć pierogi?
CZYTAJ DALEJNic jednak nie stoi na przeszkodzie, by z tego mięsa przygotować całkiem nową potrawę. Chociażby taką jak pasta kanapkowa z kurczaka. W ten sposób mięso zyska nową konsystencję, smak i zastosowanie.
Obłędna pasta kanapkowa z kurczaka
Składniki:
ok. 30 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżki majonezu
ulubione przyprawy, np. curry, bazylia, czosnek granulowany
sól, pieprz
Przygotowanie pasty z kurczaka
Mięso z kurczaka oczyść ze skóry, kości i chrzęści. Drobno posiekaj, a potem mniej lub bardziej zblenduj - zależy, jak lubisz.
Jajka obierz, pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Jajka i zieleninę dodaj do mięsa z kurczaka. Połącz z majonezem, dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Pastą smaruj pieczywo. Możesz ją obłożyć plasterkami warzyw, np. ogórka świeżego lub kiszonego, pomidorów, rzodkiewki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne pasty. Szczególnie polecamy przepis na pastę z kiszonych ogórków i makreli, a także na pastę jajeczną.
mięso z rosołu
Źródło zdjęcia: canva/AndreyCherkasov
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se