Smakosze.pl
Pasta kanapkowa z tuńczykiem

canva/wideonet

Najlepsza, obłędnie pyszna pasta z tuńczyka do kanapek

9 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pasty kanapkowe są szybkim w przygotowaniu i niezwykle wygodnym dodatkiem do chleba czy bułeczek. Dzięki nim w kilka chwil przygotujecie sycące śniadanie czy smaczną kolację. Połączcie serek z tuńczykiem i jajkami, a gwarantujemy, że zjecie więcej kanapek niż zazwyczaj.

Zdradzaliśmy wam ostatnio pyszną recepturę na smarowidło z serka i suszonych pomidorów. Na naszej stronie znajdziecie także recepturę na smaczny smalczyk wegetariański. Tym razem proponujemy smaczne połączenie białego serka, jajek i tuńczyka. Ta klasyczna pasta, którą wielu smakoszy darzy sentymentem, posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.

pierogi

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczną pastę kanapkową z tuńczykiem

Składniki:

  • 5 jaj

  • 2 łyżki domowego majonezu

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 150 g kremowego sera białego

  • 2 łyżeczki delikatnej musztardy

  • pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie rozdrabniamy je widelcem w głębokim talerzu. Szczypiorek myjemy i siekamy.

Dodajemy go do jaj wraz z majonezem, odcedzonym z zalewy tuńczykiem, musztardą i serkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Wskazówki:

  • Do kompozycji będzie pasowała kukurydza z puszki. Jeśli macie ochotę na słodki akcent, dodajcie małą porcję tego rarytasu.

  • Jeśli chcecie, by pasta była lżejsza, zastąpcie majonez gęstym jogurtem naturalnym. Sprawdzi się także jogurt grecki. Pamietajcie tylko, by ostrożnie dozować sól, jeśli się na niego zdecydujecie.

Jajka na twardo

Jajka na twardo są idealne do past kanapkowych

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >