Najlepsza, obłędnie pyszna pasta z tuńczyka do kanapek
Pasty kanapkowe są szybkim w przygotowaniu i niezwykle wygodnym dodatkiem do chleba czy bułeczek. Dzięki nim w kilka chwil przygotujecie sycące śniadanie czy smaczną kolację. Połączcie serek z tuńczykiem i jajkami, a gwarantujemy, że zjecie więcej kanapek niż zazwyczaj.
Zdradzaliśmy wam ostatnio pyszną recepturę na smarowidło z serka i suszonych pomidorów. Na naszej stronie znajdziecie także recepturę na smaczny smalczyk wegetariański. Tym razem proponujemy smaczne połączenie białego serka, jajek i tuńczyka. Ta klasyczna pasta, którą wielu smakoszy darzy sentymentem, posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.
Przepis na smaczną pastę kanapkową z tuńczykiem
Składniki:
5 jaj
2 łyżki domowego majonezu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
150 g kremowego sera białego
2 łyżeczki delikatnej musztardy
pęczek szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie rozdrabniamy je widelcem w głębokim talerzu. Szczypiorek myjemy i siekamy.
Dodajemy go do jaj wraz z majonezem, odcedzonym z zalewy tuńczykiem, musztardą i serkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Wskazówki:
Do kompozycji będzie pasowała kukurydza z puszki. Jeśli macie ochotę na słodki akcent, dodajcie małą porcję tego rarytasu.
Jeśli chcecie, by pasta była lżejsza, zastąpcie majonez gęstym jogurtem naturalnym. Sprawdzi się także jogurt grecki. Pamietajcie tylko, by ostrożnie dozować sól, jeśli się na niego zdecydujecie.
Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile