Smakosze.pl
Pasta kanapkowa z tuńczykiem

canva/wideonet

Najlepsza, obłędnie pyszna pasta z tuńczyka do kanapek

23 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pasty kanapkowe są szybkim w przygotowaniu i niezwykle wygodnym dodatkiem do chleba czy bułeczek. Dzięki nim w kilka chwil przygotujecie sycące śniadanie czy smaczną kolację. Połączcie serek z tuńczykiem i jajkami, a gwarantujemy, że zjecie więcej kanapek niż zazwyczaj.

Zdradzaliśmy wam ostatnio pyszną recepturę na smarowidło z serka i suszonych pomidorów. Na naszej stronie znajdziecie także recepturę na smaczny smalczyk wegetariański. Tym razem proponujemy smaczne połączenie białego serka, jajek i tuńczyka. Ta klasyczna pasta, którą wielu smakoszy darzy sentymentem, posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.

pierogi

Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczną pastę kanapkową z tuńczykiem

Składniki:

  • 5 jaj

  • 2 łyżki domowego majonezu

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 150 g kremowego sera białego

  • 2 łyżeczki delikatnej musztardy

  • pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie rozdrabniamy je widelcem w głębokim talerzu. Szczypiorek myjemy i siekamy.

Dodajemy go do jaj wraz z majonezem, odcedzonym z zalewy tuńczykiem, musztardą i serkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Wskazówki:

  • Do kompozycji będzie pasowała kukurydza z puszki. Jeśli macie ochotę na słodki akcent, dodajcie małą porcję tego rarytasu.

  • Jeśli chcecie, by pasta była lżejsza, zastąpcie majonez gęstym jogurtem naturalnym. Sprawdzi się także jogurt grecki. Pamietajcie tylko, by ostrożnie dozować sól, jeśli się na niego zdecydujecie.

Jajka na twardo

Jajka na twardo są idealne do past kanapkowych

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Czytaj więcej >
Zachwycające ogórki po kaszubsku

Przepisy

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
spaghetti bolognese

Przepisy

Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

Czytaj więcej >