Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na kotlety z resztek po rosole. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
canva/margouillatphotos

Prosty przepis na kotlety z resztek po rosole. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny

21 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Prezentujemy wam prosty przepis na kotlety z resztek po rosole. Jest to doskonały pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Jeśli więc zostało Ci mięso i włoszczyzna po rosole, posiekaj je, dodaj kilka składników i kotlety prawie gotowe. Wystarczy je tylko uformować i usmażyć.

Mięso, na którym gotowaliśmy rosół, jest bardzo smaczne. Jednak nie wszyscy za nim przepadają, dlatego często zostaje i nie wiadomo, co z nim zrobić. W żadnym wypadku nie powinno się zmarnować. Łatwo można je przerobić na farsz, pasztet czy mielone kotlety. My przyrządzimy dzisiaj właśnie kotlety, do których dodamy też gotowane warzywa z rosołu.

Prosty przepis na kotlety z resztek po rosole

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • warzywa z rosołu, np. marchewka, pietruszka, seler, cebula

  • mała cebula

  • olej

  • 1 jajko

  • kurkuma

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

Przygotowanie kotletów

Z mięsa usuń kości, chrzęści i skórę. Mięso posiekaj drobno nożem lub rozdrobnij przy użyciu robota kuchennego. Tak samo rozdrobnij warzywa z rosołu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Masę wymieszaj, dopraw do smaku kurkumą, solą i pieprzem.

Z powstałej, mięsno-warzywnej masy uformuj w dłoniach nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z mięsem po rosole , a także na pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole .

kotlety mielone
kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy