Przepis na pierogi z mięsem po rosole. Nic się nie zmarnuje
![Mięso po rosole na pierogi](https://images.iberion.media/images/1920/6k7_Jt_M4_TL_Pf_D1_N_Oo_D_Vhb_V0_mieso_po_rosole_na_pierogi_f984a1d2ed.jpg)
Mięso po rosole jest składnikiem, który wiele osób niestety wyrzuca. Tymczasem dodając do niego odrobinę warzyw i przyprawy jesteśmy w stanie przygotować naprawdę smaczny farsz do pierogów. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować taki specjał.
Z warzyw i mięsa po rosole często przygotowujemy pasztet czy pastę kanapkową. Składniki te równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do pierogów. W prosty sposób zatem stworzymy samodzielne danie obiadowe z resztek. Spróbujecie?
Przepis na doskonałe pierogi z mięsa po rosole
Składniki na ciasto:
220 ml gorącej wody
400 g mąki pszennej
80 g masła
1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
500 g mięsa z rosołu
4 średnie marchewki z rosołu
1 niewielka pietruszka z rosołu
1 średnia cebula
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie farszu:
Mięso i warzywa z rosołu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
Warzywo łączymy ze zmielonymi składnikami. Masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie starannie mieszamy.
Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło, sól oraz gorącą wodę. Dokładnie łączymy składniki — początkowo łyżką, a następnie dłońmi. Powinniśmy uzyskać delikatne i elastyczne ciasto.
Placek rozwałkowujemy, a następnie przy pomocy szklanki wycinamy z niego kółka. Na każdym z nich układamy farsz. Starannie zlepiamy brzegi, formując pierożki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, partiami gotujemy w niej pierogi, odmierzając 2-3 minuty of momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu. Podajemy z ulubioną okrasą.
![Pierogi warto podać z podsmażoną cebulką](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/65JpJ3gPJGOj4v94abx6vK/d0e1fabfe949c884fb8f8b0d162cd9ec/Pierogi_warto_poda__z_podsma_on__cebulk_.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Rus32
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie
Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Źródło: przyslijprzepis
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/Janusz_Kaczmarek_0e9b0e2e00.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)