Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pierogi z mięsem po rosole. Nic się nie zmarnuje

Przepis na pierogi z mięsem po rosole. Nic się nie zmarnuje

Mięso po rosole na pierogi
canva/AndreyCherkasov

Mięso po rosole jest składnikiem, który wiele osób niestety wyrzuca. Tymczasem dodając do niego odrobinę warzyw i przyprawy jesteśmy w stanie przygotować naprawdę smaczny farsz do pierogów. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować taki specjał.

Z warzyw i mięsa po rosole często przygotowujemy pasztet czy pastę kanapkową. Składniki te równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do pierogów. W prosty sposób zatem stworzymy samodzielne danie obiadowe z resztek. Spróbujecie?

Przepis na doskonałe pierogi z mięsa po rosole

Składniki na ciasto:

  • 220 ml gorącej wody

  • 400 g mąki pszennej

  • 80 g masła

  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu

  • 4 średnie marchewki z rosołu

  • 1 niewielka pietruszka z rosołu

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie farszu:

Mięso i warzywa z rosołu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.

Warzywo łączymy ze zmielonymi składnikami. Masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie starannie mieszamy.

Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło, sól oraz gorącą wodę. Dokładnie łączymy składniki — początkowo łyżką, a następnie dłońmi. Powinniśmy uzyskać delikatne i elastyczne ciasto.

Placek rozwałkowujemy, a następnie przy pomocy szklanki wycinamy z niego kółka. Na każdym z nich układamy farsz. Starannie zlepiamy brzegi, formując pierożki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, partiami gotujemy w niej pierogi, odmierzając 2-3 minuty of momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu. Podajemy z ulubioną okrasą.

Pierogi warto podać z podsmażoną cebulką
Pierogi warto podać z podsmażoną cebulką

Źródło zdjęcia: canva/Rus32

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram