Prosty przepis na krokiety z leśnymi grzybami
Lubisz naleśniki? A chcesz je zamienić w pyszne, pożywne danie? Proponujemy przygotować z nich krokiety z leśnymi grzybami. Będzie to potrawa sezonowa, ale przy niedostępności świeżych, leśnych grzybów możesz je zastąpić mrożonymi lub pieczarkami.
Krokiety są doskonałe na obiad. Warto je podać z gorącym, czerwonym barszczem albo surówką. Nasze przygotowaliśmy w panierce, ale jeśli chcesz ograniczyć nieco ich kaloryczność, możesz z niej zrezygnować.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na krokiety z leśnymi grzybami
Składniki na ciasto:
-
1 szklanka mąki
-
1,5 szklanki mleka
-
2 jajka
-
1 łyżka oleju
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
50 dag leśnych grzybów
-
2 łyżki masła
-
1 cebula
-
tymianek
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
1 jajko
Dodatkowo:
-
1 jajko
-
szklanka tartej bułki
-
olej do smażenia
Przygotowanie krokietów z grzybami
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Powinno mieć konsystencję, gęstej, płynnej śmietanki. Odstaw je na 10-15 minut. Potem usmaż cienkie naleśniki .
Grzyby oczyść, drobno pokrój. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj grzyby. Oprósz solą i pieprzem, dodaj tymianek i gałkę duś, aż odparuje cały płyn.
Farsz wystudź, wymieszaj z jajkiem, dopraw do smaku. Smaruj nim naleśniki i formuj z nich krokiety.
Każdy krokiet panieruj w rozmieszanym jajku i tartej bułce. Krokiety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i usmaż je na rumiano.
Źródło zdjęcia: canva/Juan Moyano
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis