Bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach
Wiedeński i krakowski to z pewnością najbardziej lubiane i popularne u nas serniki. A czy próbowałaś już sernika bez pieczenia? Jest pyszny i szybki w przygotowaniu. Masę serową gotuje się do zgęstnienia, a potem przekłada nią herbatniki. Koniecznie spróbuj.
Serniki to jedne z wartościowszych ciast. To dlatego, że ich podstawą jest bogaty w białko twaróg. Chętnie je przyrządzamy, bo są nieskomplikowane. I chętnie jemy, bo są smaczne. Sernik gotowany ma o jedną zaletę więcej — do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach
Składniki:
1 kg mielonego twarogu
20 dag masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
2 budynie waniliowe
200 ml mleka
2 duże opakowania prostokątnych herbatników
polewa czekoladowa
Przygotowanie gotowanego sernika
W dużym garnku umieść pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Dodaj zmielony twaróg i jajka, dokładnie wymieszaj. Proszek budyniowy rozmieszaj w mleku, wlej do gorącej masy cały czas ją mieszając. Mieszając gotuj całość, aż masa zgęstnieje.
Niedużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników. Przykryj ją połową masy serowej i warstwą herbatników. Przykryj pozostałą masą serową i herbatnikami.
Ciasto posmaruj rozpuszczoną polewą lub posmaruj bitą śmietaną. Kiedy ciasto wystygnie wstaw je na kilka godzin do lodówki i dobrze schłodź. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/karandaev
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mgotuje