Smakosze.pl
sernik bez pieczenia

canva

Bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach

2 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiedeński i krakowski to z pewnością najbardziej lubiane i popularne u nas serniki. A czy próbowałaś już sernika bez pieczenia? Jest pyszny i szybki w przygotowaniu. Masę serową gotuje się do zgęstnienia, a potem przekłada nią herbatniki. Koniecznie spróbuj.

Serniki to jedne z wartościowszych ciast. To dlatego, że ich podstawą jest bogaty w białko twaróg. Chętnie je przyrządzamy, bo są nieskomplikowane. I chętnie jemy, bo są smaczne. Sernik gotowany ma o jedną zaletę więcej —  do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu

  • 20 dag masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 4 jajka

  • 2 budynie waniliowe

  • 200 ml mleka

  • 2 duże opakowania prostokątnych herbatników

  • polewa czekoladowa

Jajecznica

Najlepszy początek dnia - jajecznica smażona na boczniakach

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie gotowanego sernika

W dużym garnku umieść pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

Dodaj zmielony twaróg i jajka, dokładnie wymieszaj. Proszek budyniowy rozmieszaj w mleku, wlej do gorącej masy cały czas ją mieszając. Mieszając gotuj całość, aż masa zgęstnieje.

Niedużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników. Przykryj ją połową masy serowej i warstwą herbatników. Przykryj pozostałą masą serową i herbatnikami.

Ciasto posmaruj rozpuszczoną polewą lub posmaruj bitą śmietaną. Kiedy ciasto wystygnie wstaw je na kilka godzin do lodówki i dobrze schłodź. Smacznego!

składniki na sernik

składniki na sernik

Źródło zdjęcia: canva/karandaev

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mgotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >