Smakosze.pl
kopytka

canva/Anna Shkuratova

Nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem

9 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kopytka to szybkie, ziemniaczane kluski. Można je podać do obiadu, ale też zjeść jako samodzielne danie. Proponujemy nieco odmienić ich smak, a przede wszystkim wygląd dodając do nich szpinak. Takie zielone kluski są bardzo apetyczne i smaczne.

Do przygotowania kopytek można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Co prawda trudniej je przepuścić przez praskę, ale można to sobie ułatwić podgrzewając je w kuchence mikrofalowej. O wiele łatwiej zmiażdżyć ziemniaki, kiedy są jeszcze ciepłe.

Jeśli zaś chodzi o szpinak oczywiście jest bardzo zdrowy. Niektórzy dodają do klusek rozmrożony, rozdrobniony szpinak. My jednak proponujemy użyć świeżego i przygotować go w specyficzny sposób. Dzięki temu kluski będą po prostu zielone.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków

  • duża garść świeżego szpinaku

  • jajko

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • sól

  • mąka do podsypywania

Żurek benedyktyński

Niezwykły przepis Ewy Wachowicz na żurek benedyktyński

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie szpinakowych kopytek

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę. Przestudź.

Szpinak opłucz, usuń twarde łodyżki. Umieść go w misce razem z jajkiem, dokładnie zblenduj na jednolitą masę.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz masę szpinakową. Wymieszaj, a potem zagnieć szybko ciasto.

Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój ze skosa na nieduże kawałki.

Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj je 2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Podawaj np. polane masłem, na którym przesmażono listki szałwii.

masa ziemniaczana

masa ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Czytaj więcej >