Nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem
Kopytka to szybkie, ziemniaczane kluski. Można je podać do obiadu, ale też zjeść jako samodzielne danie. Proponujemy nieco odmienić ich smak, a przede wszystkim wygląd dodając do nich szpinak. Takie zielone kluski są bardzo apetyczne i smaczne.
Do przygotowania kopytek można wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Co prawda trudniej je przepuścić przez praskę, ale można to sobie ułatwić podgrzewając je w kuchence mikrofalowej. O wiele łatwiej zmiażdżyć ziemniaki, kiedy są jeszcze ciepłe.
Jeśli zaś chodzi o szpinak oczywiście jest bardzo zdrowy. Niektórzy dodają do klusek rozmrożony, rozdrobniony szpinak. My jednak proponujemy użyć świeżego i przygotować go w specyficzny sposób. Dzięki temu kluski będą po prostu zielone.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na nietypowe zielone kopytka ze szpinakiem
Składniki:
600 g ziemniaków
duża garść świeżego szpinaku
jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
sól
mąka do podsypywania
Przygotowanie szpinakowych kopytek
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę. Przestudź.
Szpinak opłucz, usuń twarde łodyżki. Umieść go w misce razem z jajkiem, dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz masę szpinakową. Wymieszaj, a potem zagnieć szybko ciasto.
Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój ze skosa na nieduże kawałki.
Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj je 2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Podawaj np. polane masłem, na którym przesmażono listki szałwii.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje