Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na panierowany kalafior z piekarnika
canva/mikafotostok

Prosty przepis na panierowany kalafior z piekarnika

28 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sezon na kalafiory przypada latem, jednak tak naprawdę można je kupić przez cały rok. Jeśli smakuje ci to warzywo w wersji gotowanej, tym razem przygotuj je nieco inaczej. Wykorzystaj prosty przepis na panierowany kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora najpierw podgotuj, potem zapanieruj, a na koniec zapiecz. Jego smak cię zachwyci.

Kto nie lubi gotowanego kalafiora, polanego zrumienioną na maśle bułką? Prawda, że smakuje wybornie? Połączenie półmiękkiego warzywa z chrupiącą bułeczką jest naprawdę doskonałe. Jednak podobny efekt można osiągnąć, panierując podgotowane różyczki kalafiora i rumieniąc je w piekarniku.

Prosty przepis na panierowany kalafior z piekarnika

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 2 jajka

  • sól

  • 10 dag twardego, żółtego sera, np. parmezanu

  • 2/3 szklanki tartej bułki

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

  • olej

Przygotowanie kalafiora

Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Wodę zagotuj, posól, wrzuć do niej różyczki kalafiora i gotuj je ok. 5 minut. Przelej na durszlak, osącz, przestudź.

Jajka rozmieszaj rózgą z 2 łyżkami wody i dużą szczyptą soli. Starty ser wymieszaj z tartą bułką, papryką i czosnkiem.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Różyczki kalafiora zanurzaj w jajku, a potem w panierce i układaj na blasze. Piecz ok. 15 minut w 200 st. C.

Wskazówka:

Różyczki kalafiora możesz też zapiec na blasze z piekarnika. Wcześniej jednak wyłóż ją papierem do pieczenia.

Jeśli szukasz innych przepisów na dania z kalafiora, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy recepturę na kalafiorową surówkę coleslaw , a także na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej .

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePicture

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy