Prosty przepis na panierowany kalafior z piekarnika
Sezon na kalafiory przypada latem, jednak tak naprawdę można je kupić przez cały rok. Jeśli smakuje ci to warzywo w wersji gotowanej, tym razem przygotuj je nieco inaczej. Wykorzystaj prosty przepis na panierowany kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora najpierw podgotuj, potem zapanieruj, a na koniec zapiecz. Jego smak cię zachwyci.
Kto nie lubi gotowanego kalafiora, polanego zrumienioną na maśle bułką? Prawda, że smakuje wybornie? Połączenie półmiękkiego warzywa z chrupiącą bułeczką jest naprawdę doskonałe. Jednak podobny efekt można osiągnąć, panierując podgotowane różyczki kalafiora i rumieniąc je w piekarniku.
Prosty przepis na panierowany kalafior z piekarnika
Składniki:
-
1 kalafior
-
2 jajka
-
sól
-
10 dag twardego, żółtego sera, np. parmezanu
-
2/3 szklanki tartej bułki
-
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
-
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
-
olej
Przygotowanie kalafiora
Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Wodę zagotuj, posól, wrzuć do niej różyczki kalafiora i gotuj je ok. 5 minut. Przelej na durszlak, osącz, przestudź.
Jajka rozmieszaj rózgą z 2 łyżkami wody i dużą szczyptą soli. Starty ser wymieszaj z tartą bułką, papryką i czosnkiem.
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Różyczki kalafiora zanurzaj w jajku, a potem w panierce i układaj na blasze. Piecz ok. 15 minut w 200 st. C.
Wskazówka:
Różyczki kalafiora możesz też zapiec na blasze z piekarnika. Wcześniej jednak wyłóż ją papierem do pieczenia.
Jeśli szukasz innych przepisów na dania z kalafiora, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy recepturę na kalafiorową surówkę coleslaw , a także na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej .
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePicture
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se