Cudnie chrupka surówka coleslaw bez grama kapusty
Surówka jest ważnym dodatkiem do obiadu. Dopełnia go pod względem odżywczym, dodaje mu też smaku, soczystości i orzeźwiających nut. Jedną z najbardziej uniwersalnych surówek jest znany i lubiany coleslaw. Zwykle robi się go z białej kapusty. My jednak postanowiliśmy zrobić surówkę coleslaw z kalafiora. Jest cudnie chrupka i pyszna, co jest zasługą boskiego sosu.
Surówka coleslaw została rozsławiona przez lokale sprzedające fast foody. Jednak ta właśnie surówka jest tym, co rzeczywiście w tych miejscach warto zjeść. Choć robi się ją z dość tanich i popularnych warzyw, kryje w sobie wiele smaku i wartościowych składników.
Klasycznie surówkę coleslaw robi się z białej kapusty, marchewki i cebuli. Jej dopełnieniem jest sos robiony na bazie majonezu. Podobną w smaku, chrupkości i wyglądzie surówkę, możecie jednak zrobić także z kalafiora. Niektórych z pewnością zachwyci bardziej niż oryginał.
Cudnie chrupka surówka coleslaw z kalafiora w boskim sosie
Składniki:
1 mały kalafior
pół puszki czerwonej fasoli
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sok z cytryny do smaku
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie surówki coleslaw
Kalafior oczyść, opłucz, usuń głąb i twarde łodygi. Różyczki drobno pokrój przy użyciu ostrego noża.
Kalafior wsyp do salaterki. Dodaj do niego odsączoną fasolę, a także jogurt naturalny i majonez.
Całość wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, od razu podawaj.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pysze surówki. Sprawdź, jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa, a także jak zrobić surówkę z pora i jabłka.
Źródło zdjęcia: canva/Ockra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: warzywneinspiracje