Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej bez jajek
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.02.2022 01:00

Przepyszne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej bez jajek

kotlety z kalafiora
canva/vikif

Szukasz nietuzinkowego pomysłu na obiad? A lubisz kotlety? Jeśli chcesz, możesz wraz z nami przygotować przepyszne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Nie mają dodatku jajek, a o ich niezwykłym smaku przesądzają dwie aromatyczne przyprawy. Do kotletów podaj sos i dużą porcję surówki zachwycą każdego.

Bezmięsne kotlety potrafią być naprawdę smaczne, a przy tym są zdrowe. Nie zawierają bowiem tłuszczu ani cholesterolu, dostarczają nam też wiele wartościowych składników, np. błonnika, witamin, soli mineralnych. Wszystko oczywiście zależy od tego, z czego je przygotujemy.

Nasze dzisiejsze kotlety zrobimy z kalafiora i kaszy jaglanej. Kalafior ma niepowtarzalny smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana jest zaś doskonałym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Gdy te dwa składniki podgotujecie, rozdrobnicie i odpowiednio przyprawicie powstanie doskonała masa na kotlety.

Przepyszne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej bez jajek

Składniki:

  • pół niedużego kalafiora

  • 180 g kaszy jaglanej

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

  • gałka muszkatołowa

  • kmin rzymski

  • zioła, np. tymianek, bazylia

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • mąka np. kukurydziana do obtoczenia kotletów

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z kalafiora

Kalafior oczyść, podziel na różyczki, włóż na wrzątek, gotuj ok. 5 minut. Odcedź, przestudź, lekko zblenduj.

Kaszę podpraż na suchej patelni. Przełóż do garnka, zalej gorącą wodą, wypłucz, odlej wodę. Zalej szklanką gorącej wody i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.

Garnek z kaszą odstaw na 10 minut pod przykryciem, by kasza wchłonęła cały płyn. Potem garnek odkryj i przestudź kaszę.

Kalafior wymieszaj z siemieniem lnianym, ziołami, natką i przyprawami. Dodaj kaszę jaglaną, wymieszaj.

Z powstałej masy formuj w dłoniach spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w mące kukurydzianej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

Jeśli szukasz innych pomysłów na bezmięsne kotlety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kotlety z kapusty, a także na kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek.

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/chengyuzheng

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamaalergikagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram