Prosty przepis na piernik bez pieczenia. Zdrowo i bez dodatku cukru
Piernik jest typowym ciastem bożonarodzeniowym. Pachnący korzennymi przyprawami kusi domowników i gości i wprowadza świąteczną atmosferę. Dziś podamy wam przepis na piernik bez pieczenia. Będzie niecodzienny, zdrowy i bez dodatku cukru. Z pewnością się w nim rozsmakujecie.
Tradycyjny piernik jest ciastem dość ciężkim, za sprawą dodatku miodu i bakalii. Ciasto na niego długo leżakuje, zyskując na smaku w miarę dojrzewania. Piecze się też pierniki miękkie i puszyste, na zasadzie ciasta ucieranego z dodatkiem korzennych przypraw.
My jeszcze bardziej ulepszyliśmy recepturę na piernik i odeszliśmy całkowicie od pieczenia. Co więcej, nasz piernik nie ma dodatku cukru, nie zawiera też żadnych niezdrowych składników.
Prosty przepis na piernik bez pieczenia. Zdrowo i bez dodatku cukru
Składniki:
-
20 suszonych moreli
-
3 łyżki miodu naturalnego
-
1,5 szklanki zmielonych ziaren słonecznika łuskanego
-
2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-
1/2 szklanki wiórków kokosowych
-
1/2 szklanki płatków migdałów
-
1 łyżka kakao
-
1 opakowanie przyprawy do piernika bez cukru
-
1 łyżka mąki kokosowej
Dodatkowo:
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady
-
2 łyżki mleka roślinnego
-
płatki migdałów do posypania
Przygotowanie piernika
Morele opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Odlej wodę, morele zblenduj z miodem na jednolitą masę.
Do moreli i miodu dodaj zmielony słonecznik i orzechy, a także wiórki kokosowe, migdały, kakao, przyprawę do piernika i mąkę kokosową. Wymieszaj, zagnieć ciasto.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na dość gruby placek, wyłóż nim blachę.
Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej miseczki. Dodaj mleko, podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Przestudzoną polewą posmaruj ciasto, posyp je podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto dobrze schłodź.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjny piernik . Sprawdź też, jak przygotować pierniczki .
Źródło zdjęcia: canva/erierika
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis