Kotlety mielone ze śledziem - Karminadle z Górnego Śląska
Myślicie, że kotlety mielone nie mają przed wami żadnych tajemnic i niczym już was nie zaskoczą? Dzisiejszy przepis może nieco zmienić wasz pogląd. Zaserwujemy wam bowiem kotlety mielone ze śledziem. Są one znane na Górnym Śląsku pod nazwą karminadle, więc jego mieszkańców pewnie nie zaskoczymy. Jednak pozostali koniecznie powinni spróbować tej oryginalnej potrawy. Dodatek śledzi sprawi, że mielone mogą świetnie odnaleźć się w towarzystwie innych świątecznych potraw.
Niektóre regionalne potrawy zna już cała Polska. Inne nie zyskały, aż tak dużej popularności, choć jak najbardziej na to zasługują. Do tej drugiej grupy należą właśnie karminadle. Bo i owszem, kochamy kotlety mielone, jednak połączenie ich ze śledziem brzmi mało zachęcająco.
A tak naprawdę śledzia dodaje się do karminadli niedużo i zmielonego. Nie jest więc zbyt wyczuwalny w potrawie. Nadaje jej tylko wyrazu i sprawia, że nie trzeba już dodawać do mięsnej masy soli.
Kotlety mielone ze śledziem — Karminadle z Górnego Śląska
Składniki:
1 solony filet śledziowy
1 czerstwa kajzerka
40 dag mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
smalec do smażenia
Przygotowanie karminadli
Filet śledziowy opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. W międzyczasie możesz zmienić kilka razy wodę. Osączonego śledzia zmiel lub drobno posiekaj.
Kajzerkę namocz w wodzie lub w mleku. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Bułkę dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa razem z cebulą i śledziem.
Do mięsa dodaj też jajko, dużą szczyptę majeranku i trochę pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę. Jeśli jest za mało słona, dodaj do niej odrobinę soli.
Z masy mięsnej formuj owalne, lekko spłaszczone kotlety. Panieruj je w mące i kładź na patelnię z rozgrzanym smalcem. Smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na mielone kotlety. Sprawdź, jak przygotować kotlety mielone z mięsa z rosołu, a także jak zrobić mielone z dodatkiem ryżu.
Źródło zdjęcia: canva/AndreySt
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: magazyn-kuchnia