Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.12.2021 01:00

Jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe?

racuchy
canva/arfo

Uwielbiamy racuchy, bo jakże ich nie kochać. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku i doskonale smakują posypane cukrem pudrem. A wiesz, jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe? Takie, które są dobrze wyrośnięte i po prostu chce się je jeść? Zdradzimy ci prosty patent, by rzeczywiście się udały.

Racuchy to tak naprawdę placki, które mają dodatek środka spulchniającego. Dzięki niemu nie są płaskie i zwarte, a wyrośnięte i puszyste. Do spulchniania można użyć proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. My sięgnęliśmy właśnie po drożdże, bo takie racuchy są najbardziej klasyczne i naturalne.

Jest jednak istotna różnica między racuchami na drożdżach, a na pozostałych spulchniaczach. Te na proszku do pieczenia czy sodzie można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Ciasto na racuchy drożdżowe musi wcześniej wyrosnąć, inaczej placki nie będą miękkie ani smaczne.

Jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe?

Składniki:

  • 2 dag świeżych drożdży

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 łyżka cukru

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 2 żółtka jaj

  • olej do smażenia

Przygotowanie racuchów

Połowę ciepłego mleka wlej do miski, dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Całość dobrze wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Jeśli w domu nie masz zbyt wysokiej temperatury, zaczyn możesz wstawić do piekarnika o temp. 30-40 st. C.

Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą mąkę i letnie mleko, a także żółtka i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj, możesz do tego celu użyć miksera z mieszadłami hakowymi. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta drożdżowego, zachowując spore odległości. Smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem, ewentualnie z dżemem, miodem lub ulubionym syropem. Najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu, jednak dobre są też, gdy wystygną.

Jeśli szukasz inspiracji na inne racuchy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na szybkie racuchy bez jajek i drożdży, a także na racuchy na maślance.

racuchy
racuchy

Źródło zdjęcia: canva/cavanimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram