Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepienia
canva/Dar1930, Getty Images

Prosty przepis na pierogi ruskie bez lepienia

24 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi ruskie mają jeden mankament, który skutecznie odrzuca wielu smakoszy przed ich przygotowaniem - mowa oczywiście o lepieniu. Na szczęście istnieje przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Dzięki niemu możesz cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania, bez potrzeby zbytniego wysiłku.

Pierogi ruskie są prawdopodobnie najczęściej wybieranym rodzajem pierogów przez Polaków. Kremowy, a zarazem intensywny w smaku farsz sprawia, że ciężko się oderwać od jedzenia. Niestety, zanim będzie można zabrać się za konsumpcje, trzeba spędzić trochę czasu w kuchni na lepieniu.

Z tego powodu niżej prezentujemy przepis na pierogi bez zawijania. Aby utrzymać ich strukturę, najlepiej panierować się je w bułce tartej i usmażyć. Można je także upiec w piekarniku, co daje efekt chrupiącej panierki.

Przepis na pierogi ruskie bez lepienia

Składniki:

  • 800 g ziemniaków

  • 200 g twarogu

  • 2 małe cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki, umycia ich i ugotowania do całkowitej miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem, a następnie odstaw je do ostudzenia na bok.

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż do zeszklenia na oleju. Do ziemniaków dodaj ser, cebulę, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj masę, aż stanie się jednolita.

Z masy uformuj placki przypominające pierogi. Jajka rozbełtaj z odrobiną soli i pieprzu. Pierogi obtocz w jajku oraz bułce tartej. Na koniec usmaż je na oleju z obu stron na złoty kolor lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Pierogi

Źródło zdjęcia: canva/MarkSkalny, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy