Prosty przepis na śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi
pixabay.com

Prosty przepis na śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi

Śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi są bardzo łatwe do przygotowania, a zarazem bardzo smaczne. Po zrobieniu można je przechowywać w słoiczku w lodówce, mogą się bardzo dobrze sprawdzić później jako szybka przekąska. Jakie składniki potrzebne są do wykonania śledzi z suszonymi śliwkami i orzechami?

Dlaczego powinno się jeść śledzie?

Śledź to tłusta ryba bogata w kwasy tłuszczowe omega 3. Ponadto są dobrym źródłem białka, zawierają witaminę D3, witaminę A, E, PP oraz minerały - żelazo, potas, cynk, jod, miedź i fosfor. Śledź jest bardzo bogaty w kalorie. W 100 gramach surowego śledzia można znaleźć do 160 kcal, a 100 gramach śledzia olejowego do 300 kcal.

Składniki potrzebne do przygotowania śledzia ze śliwkami i orzechami włoskimi

Składniki, które są nam potrzebne do przygotowania śledzia to:

  • około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno lub rzepakowego,
  • 1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej),
  • 200 g filetów śledzi (3 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy,
  • 2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego),
  • 8 suszonych śliwek,
  • szczypta soli i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich,
  • sok z cytryny.


Śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi - przygotowanie

Wyjmij śledzie z marynowanego oleju i pokrój na małe kawałki około 2 cm. Opłucz śledzia w bieżącej zimnej wodzie, włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw na godzinę. Zmień wodę i mocz przez kolejne pół godziny. Odcedź i pokrój.


Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Śliwki pokrój w drobną kostkę lub w paski. Orzechy przełóż na suchą patelnię i posiekaj.


Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj tymianek, sól, świeżą paprykę, wlej olej lniany i wymieszaj. Wrzuć do słoika i posypać dodatkami. Dobrze zamknij słoik i trzymaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem możesz skropić śledzie sokiem z cytryny.

Wskazówki podczas przygotowywania śledzi

Śledzie najlepiej kupić z drewnianej beczki i samemu przygotować. Unikaj gotowego śledzia.

Śledzia należy zanurzyć w wodzie lub mleku. Tylko w ten sposób traci nadmiar soli. Czas zależy od słonego smaku śledzia, ale najkrótszy to 4 godziny.

Śledzie dobrze komponują się z cebulą, ogórkiem kiszonym lub cytryną.

Sałatka śledziowa musi stać kilka godzin, aż przeniknie aromat wszystkich składników.

Następny artykuł