Prosty przepis na sycący gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy jest spełnieniem marzeń każdego fana mięsnych potraw o intensywnym smaku i dużych właściwościach sycących. Wystarczy już jedna miska, aby poczuć się pełnym po posiłku. Duża ilość wieprzowiny w gęstym sosie idealnie wpisuje się w rozgrzewający zimowy obiad po całym dniu pracy.
Gulasz wieprzowy jest w Polsce bez wątpienia najpopularniejszym gulaszem. Łatwo dostępna wieprzowina, która jest uwielbiana przez Polaków, a także niewielki wysiłek konieczny do ugotowania gulaszu zachęca nas do częstego pichcenia tego dania.
Aby gulasz stał się delikatny, a każdy kawałek mięsa rozpływał się w ustach, należy upewnić się, że kupiło się mięso dobrej jakości. Do gulaszu najlepiej sprawdza się łopatka czy karkówka - mają odpowiednią proporcję tłuszczu do mięsa, co nadaje im soczystości oraz pełni smaku.
Przepis na gulasz wieprzowy
Składniki:
-
1 kg wieprzowiny
-
2 papryki
-
3 marchewki
-
3 cebule
-
4 ząbki czosnku
-
70 g smalcu
-
500 ml bulionu
-
4 łyżki koncentratu pomidorowego
-
sól
-
pieprz słodka papryka
Zacznij od oczyszczenia mięsa z włókien, ścięgien i nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój kawałek na kostkę wielkości pojedynczego kęsa. Do mięsa wsyp słodką paprykę, pieprz, sól oraz zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej odrobinę smalcu. Wrzuć na niego mięso i podsmażaj je, aż uzyskasz brązowy kolor na jego powierzchni. W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój w półplasterki, a paprykę w kostkę. Przesmaż warzywa na reszcie smalcu.
Gdy zmiękną dodaj je do mięsa, zalej całość bulionem i na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli gulasz nie ma dobrej konsystencji, zagęść go odrobiną mąki . Podawaj z kaszą gryczaną czy makaronem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnie soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie. Ten tekst prezentuje sposób na wykorzystanie ziemniaka poza kuchnią.
Źródło zdjęcia: canva/Wyświetl więcej (IgorDutina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: lidl