Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na sycący gulasz wieprzowy
canva/Tatiana Volgutova, Getty Images Pro

Prosty przepis na sycący gulasz wieprzowy

3 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Gulasz wieprzowy jest spełnieniem marzeń każdego fana mięsnych potraw o intensywnym smaku i dużych właściwościach sycących. Wystarczy już jedna miska, aby poczuć się pełnym po posiłku. Duża ilość wieprzowiny w gęstym sosie idealnie wpisuje się w rozgrzewający zimowy obiad po całym dniu pracy.

Gulasz wieprzowy jest w Polsce bez wątpienia najpopularniejszym gulaszem. Łatwo dostępna wieprzowina, która jest uwielbiana przez Polaków, a także niewielki wysiłek konieczny do ugotowania gulaszu zachęca nas do częstego pichcenia tego dania.

Aby gulasz stał się delikatny, a każdy kawałek mięsa rozpływał się w ustach, należy upewnić się, że kupiło się mięso dobrej jakości. Do gulaszu najlepiej sprawdza się łopatka czy karkówka - mają odpowiednią proporcję tłuszczu do mięsa, co nadaje im soczystości oraz pełni smaku.

Przepis na gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny

  • 2 papryki

  • 3 marchewki

  • 3 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 70 g smalcu

  • 500 ml bulionu

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól

  • pieprz słodka papryka

Zacznij od oczyszczenia mięsa z włókien, ścięgien i nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój kawałek na kostkę wielkości pojedynczego kęsa. Do mięsa wsyp słodką paprykę, pieprz, sól oraz zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej odrobinę smalcu. Wrzuć na niego mięso i podsmażaj je, aż uzyskasz brązowy kolor na jego powierzchni. W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój w półplasterki, a paprykę w kostkę. Przesmaż warzywa na reszcie smalcu.

Gdy zmiękną dodaj je do mięsa, zalej całość bulionem i na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli gulasz nie ma dobrej konsystencji, zagęść go odrobiną mąki . Podawaj z kaszą gryczaną czy makaronem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnie soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie. Ten tekst prezentuje sposób na wykorzystanie ziemniaka poza kuchnią.

Gulasz

Źródło zdjęcia: canva/Wyświetl więcej (IgorDutina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: lidl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy