Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczysta pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie
Adam Moskal
Adam Moskal 29.12.2021 01:00

Idealnie soczysta pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie

Kurczak w marynacie
canva/Yackers1, Getty Images

Uzyskanie soczystego kurczaka, a szczególnie mięsa z piersi, jest zadaniem stosunkowo trudnym - marynowanie jej w miodzie i musztardzie rozwiązuje ten problem. Dzięki takiej marynacie kurczak zachowuje w sobie większość wilgoci, a także nabiera bardzo silnego aromatu. Dodatkowo dzięki pieczeniu pierś jest niskokaloryczna.

Soczysta pierś z kurczaka w marynacie z miodu i musztardy to jeden z najlepszych sposobów na podanie tego rodzaju mięsa. Marynowanie ułatwia zachowanie wilgoci w środku kurczaka, a także aromatyzuje go dogłębnie. Co więcej, pierś staje się bardzo delikatna i krucha.

Musztarda zawiera w sobie całkiem dużo octu, który zmiękcza włókna mięśniowe w kurczaku. Przygotowanie całej potrawy wymaga wyjątkowo mało pracy, ponieważ większość wykonuje samo marynowanie. Zalecamy używanie dobrej jakości miodu, co wpłynie pozytywnie na końcowy efekt.

Przepis na soczystą pierś z kurczaka

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka

  • 3 łyżki miodu lipowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

  • 3 łyżki musztardy

Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka na mniejsze porcje i oczyszczenia ich z wszelkich błon, żyłek i przerostów tłuszczowych. W miseczce połącz miód z musztardą, siekanym drobno czosnkiem, oliwą, solą, pieprzem i słodką papryką.

Mięso umieść w misce i zalej je marynatą. Używając dłoni, wmasuj marynatę w każdy zakamarek mięsa, zakryj je folią aluminiową i wstaw do lodówki. Przechowuj całość przez całą noc, raz przekręcając piersi na drugą stronę.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Każdy kawałek owiń folią aluminiową i ustaw na blaszce do pieczenia. Piecz je przez 35 minut, na ostatnie 10 minut odwiń folię, aby mięso ładnie się przyrumieniło z wierzchu. Po upieczeniu pozostaw mięso na 10 minut, aby wchłonęło soki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.

Soczysta pierś z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/milanfoto, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialukasza

Zapraszamy na nasz Instagram