Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na tradycyjną babkę kartoflaną
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale KuchniaKwasiora KK

Prosty przepis na tradycyjną babkę kartoflaną

31 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że babka ziemniaczana jest jednym z najlepszych frykasów, który kojarzy się większości smakoszy z beztroskimi czasami dzieciństwa. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby specjał z uwielbianych bulw.

Babka ziemniaczana w klasycznej odsłonie

Z całą pewnością babka ziemniaczana może zostać zaliczona do swojskich specjałów, które na stałe wpisały się w naszą rodziną kuchnię . Dawniej jadano ją zdecydowanie częściej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić babkę ziemniaczaną choćby dziś.

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przygotowuje się z nich rozmaite specjały. Niedawno przedstawialiśmy przepis na placki ziemniaczane po litewsku . Tym razem sięgniemy po klasyk o smaku dzieciństwa.

Babka ziemniaczana większości smakoszy może kojarzyć się z beztroskim dzieciństwem. Smaki danych lat potrafią przyprawić o nie lada nostalgię. Bez wątpienia warto ponownie skosztować babki ziemniaczanej .

Przepis na babkę ziemniaczaną zaskakuje prostotą. Każdy sobie z nim poradzi. Do przyrządzenia babki potrzeba kilku składników. Lista jest dosyć krótka. W co dokładnie musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do pracy?

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 pęta kiełbasy

  • 300 g słoniny pokrojonej w niewielką kostkę

  • 2 cebule

  • 3 jajka

  • pieprz

  • sól

  • majeranek

  • olej

(YouTube / KuchniaKwasiora KK)

Babka ziemniaczana zaskoczy domowników

Na początku musimy obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce o małych oczkach. Po odciśnięciu ich z wody mieszamy je z jajkami. Masę odstawiamy na bok i zabieramy się za słoninę. Na patelni wytapiamy tłuszcz . Podsmażamy na nim drobno pokrojoną kiełbasę i cebulę.

Kiedy cebula się zeszkli, zdejmujemy mieszankę z ognia. Całość musi wystygnąć. Gdy już to nastąpi, mięsne dodatki dodajemy do masy ziemniaczane j. Wszystko doprawiamy wedle uznania. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy wzbogacić je o kilka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków.

Foremkę smarujemy olejem. Wykładamy do niej ciasto na babkę ziemniaczaną. Specjał wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na około 50 minut . Babka ziemniaczana najlepiej smakuje z dodatkiem kwaśnego mleka. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale KuchniaKwasiora KK. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Warto również wiedzieć, jak przygotować szare kluski .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy