Smakosze.pl
Placki ziemniaczane po litewsku

Canva.com (mikafotstoock, Getty Images)

Prosty przepis na placki ziemniaczane po litewsku

25 Maja 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów, jednak ta wersja zaskoczy każdego. Mięsny farsz doda potrawie aksamitności i sprawi, że będzie jeszcze pyszniejsza. Placki po lwowsku to propozycja dla fanów tradycji.

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które pojawia się na polskich stołach, gdy mamy ochotę odpocząć trochę od mięsnych potraw. Nie od dziś wiadomo, że ziemniaki są jednym z warzyw, które zdecydowanie królują w naszym jadłospisie, dlatego popularność placków w naszym kraju nie powinna nikogo dziwić.

Placki ziemniaczane można przyrządzić na wiele sposobów

Choć mogłoby się wydawać, że tak klasyczne danie właściwie ciężko jest przygotować w inny sposób, okazuje się, że oprócz różnych wariantów podania – czy to z cukrem, czy ze śmietaną, można eksperymentować również z ciekawymi sosami – oczywiście prym wiodą tutaj placki po węgiersku.

Istnieje wiele patentów na przygotowanie placków ziemniaczanych. Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie placków bez użycia tarki, co znacznie skraca czas ich przygotowania. Interesującą alternatywą dla tradycyjnego przepisu są też placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków.

Placki ziemniaczane po lwowsku, czyli z mięsnym farszem

Placki po litewsku różnią się od klasycznego dania tym, że są nadziewane mięsem. Ten zbieg sprawia, że potrawa jest znacznie bardziej sycąca i nie wymaga dokładek. Choć samo przygotowanie nie jest trudne i zajmuje około pół godziny, wymaga wyprawy. 

Składniki na placki ziemniaczane po lwowsku:

  • 1 kg obranych ziemniaków

  • 400 g mielonej wieprzowiny

  • 2 łyżki mąki

  • 2 jajka 

  • 2 cebule

Źródo: Pixabay/ Katarzyna Malinowska

Jak przygotować placki ziemniaczane po lwowsku?

Zacznij od starcia ziemniaków i cebulki na tarce o drobnych oczkach, a następnie odsącz nadmiar wody tak jak przy przygotowaniu klasycznych placków. Następnie dodaj mąkę, wbij do miski jajko i przypraw wszystko solą i pieprzem. Tak powstałą masę dokładnie wymieszaj. 

Cebulę, której nie użyłaś/łeś do starcia, podsmaż na patelni i wymieszaj ją z mielonym mięsem i drugim jajkiem i przyprawami. Tak powstały farsz podziel na porcje równe liczbie placków, które chcesz przygotować. 

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej i zacznij na nim formować placki z masy ziemniaczanej. Smaż je, dopóki nie zauważysz, że zaczynają się rumieni. Gdy to nastąpi, na każdy placek nałóż warstwę mięsa, jak najbardziej płasko. Farsz przykryj kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Ważne, by zrobić to równomiernie. Następnie odwróć placek i przysmaż na złoto. 

Na koniec przełóż placki do naczynia żaroodpornego i piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po upływie tego czasu danie jest gotowe - możesz podawać je z ulubionym sosem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >