Smakosze.pl
Szare kluski

Kadr z filmu na You Tube zamieszczonego na kanale Przepis TV

Przepis na niezapomniane szare kluchy

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pamiętacie szare kluchy? Dla wielu z nas danie było przysmakiem z czasów dzieciństwa. Prosty, tani i bardzo smaczny przysmak znów cieszy się ogromną popularnością na naszych stołach. Przypominamy przepis na tą niezapomnianą potrawę.

Szare kluski to potrawa, która w dzieciństwie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Warto już dziś włączyć ją do naszego menu. Powód? Dania ma bajecznie prostą recepturę, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom!

Potrawa była szczególnie popularna w Wielkopolsce. Wzmianka o potrawie pojawiła się w książce "Dobra gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu" w 1933 roku. Od tamtej pory danie cieszyło się ogromną popularnością. Szczególnie wiele emocji wzbudzały jednak dodatki do kultowych kluch.

Jakie były dodatki do szarych kluch?

Szare kluchy podawano na wiele sposobów. Niektórzy jedli je z białym serem, inni z podsmażonym boczkiem oraz cebulą. Kluski cieszyły się również sporą popularnością w towarzystwie kiszonej kapusty.

Regionalne danie przez lata było zapomniane, a teraz znowu wraca "do łask". Przypominamy przepis na szare kluchy, warto zapisać go w swoim zeszycie.

Przepis na niezapomniane szare kluchy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • sól 

  • mąka 

  • 20 dag wędzonego boczku

Sposób wykonania:

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Zostaw je, aby puściły one sok. Następnie dodaj do ziemniaków mąkę, jajka i dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Zagotuj w garnku posoloną wodę i nałóż na nią łyżkę przygotowanego wcześniej ziemniaczanego ciasta. Gotuj kluski przez około 10 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojony w kostkę wędzony boczek.

Wyciągnij kluski z garnka za pomocą drewnianej łyżki i połóż je na talerz, a następnie dodaj do niego pokrojony w kosteczkę boczek. Tak jak wspominaliśmy wyżej danie można podawać również z innymi dodatkami.

Szare kluski świetnie będą smakować również z samą maślanką lub kefirem. Mogą być także podawane jako dodatek do drugiego dania.

Sposób przygotowania potrawy możecie zobaczyć na kanale PrzepisTV, z którego pochodzi powyższy kadr.

Polecamy również przepis na niezapomniane pampuchy, o których pisaliśmy w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wikipedia/ Przepisy Joli/Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >