Smakosze.pl

Kadr z filmu na You Tube zamieszczonego na kanale Przepis TV

Przepis na niezapomniane szare kluchy

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Szare kluski to potrawa, która w dzieciństwie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Warto już dziś włączyć ją do naszego menu. Powód? Dania ma bajecznie prostą recepturę, która z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Jakie były dodatki do szarych kluch?

Potrawa była szczególnie popularna w Wielkopolsce. Wzmianka o potrawie pojawiła się w książce "Dobra gospodyni, czyli podręcznik kucharski dla polskiego domu" w 1933 roku. Od tamtej pory danie cieszyło się ogromną popularnością. Szczególnie wiele emocji wzbudzały jednak dodatki do kultowych kluch.

Szare kluchy podawano na wiele sposobów. Niektórzy jedli je z białym serem, inni z podsmażonym boczkiem oraz cebulą. Kluski cieszyły się również sporą popularnością w towarzystwie kiszonej kapusty.

Regionalne danie przez lata było zapomniane, a teraz znowu wraca "do łask". Przypominamy przepis na szare kluchy, warto zapisać go w swoim zeszycie.

bób

Ten patent na bób pokazała mi ciocia. Nigdy nie robię go inaczej, każdy zajada aż się uszy trzęsą

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niezapomniane szare kluchy

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól 
  • mąka 
  • 20 dag wędzonego boczku

Jak zrobić kultowe szare kluchy?

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Zostaw je, aby puściły one sok. Następnie dodaj do ziemniaków mąkę, jajka i dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Zagotuj w garnku posoloną wodę i nałóż na nią łyżkę przygotowanego wcześniej ziemniaczanego ciasta. Gotuj kluski przez około 10 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojony w kostkę wędzony boczek.

Wyciągnij kluski z garnka za pomocą drewnianej łyżki i połóż je na talerz, a następnie dodaj do niego pokrojony w kosteczkę boczek. Tak jak wspominaliśmy wyżej danie można podawać również z innymi dodatkami.

Szare kluski świetnie będą smakować również z samą maślanką lub kefirem. Mogą być także podawane jako dodatek do drugiego dania.

jak kupić tanią rybę nad morzem?

Pojechał nad morze i zjadł rybę za grosze. Pan Andrzej znalazł sposób na paragony grozy

CZYTAJ DALEJ
Jajecznica jak z restauracji

Tak jajecznicę robią w restauracjach. Zawsze jest kremowa i aksamitna

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

ziemniakiDaniePrzepis

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >