Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis siostry Anastazji na soczysty schab
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/joannawnuk, Getty Images

Prosty przepis siostry Anastazji na soczysty schab

24 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczony schab siostry Anastazji to świetny sposób na duży rodzinny obiad. Pieczeń jest bardzo aromatyczna i soczysta, głównie dzięki nadzieniu z suszonych moreli. Doskonale smakuje wraz ziemniakami oraz twoją ulubioną surówką.

Schab nadziewany owocami jest klasyczną metodą przygotowania tego mięsa. Po kilku godzinach pieczenia w piekarniku staje się delikatny i rozpływający w ustach.

Suszone morele dodają ciekawy słodki element, a także przyjemną fakturę. Po upieczeniu nie zapomnij o przygotowaniu sosu z soku, który wyciekł z mięsa podczas obróbki.

Przepis na soczysty schab z morelami siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg schabu

  • 220 g moreli suszonych

  • olej

  • 3/4 szklanki śmietany

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • przyprawa do wieprzowiny

  • sól

  • pieprz

Na początku z mięsa wytnij ewentualne błonki. Następnie przez cały środek schabu zrób otwór, w którym zmieszczą się suszone owoce. Nadziej nimi mięso.

Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Pieczeń dopraw solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowe i polej je olejem. Zawiń całość w folie aluminiową i wstaw do piekarnika na dwie godziny.

Po przestudzeniu pokój pieczeń w plastry. Sok z naczynia żaroodpornego przelej do rondelka, wymieszaj ze śmietaną i mąką i zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, polej nim przygotowane mięso. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.

Schab pieczony

Źródło zdjęcia: canva/rlat, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy