Prosty przepis siostry Anastazji na soczysty schab
Pieczony schab siostry Anastazji to świetny sposób na duży rodzinny obiad. Pieczeń jest bardzo aromatyczna i soczysta, głównie dzięki nadzieniu z suszonych moreli. Doskonale smakuje wraz ziemniakami oraz twoją ulubioną surówką.
Schab nadziewany owocami jest klasyczną metodą przygotowania tego mięsa. Po kilku godzinach pieczenia w piekarniku staje się delikatny i rozpływający w ustach.
Suszone morele dodają ciekawy słodki element, a także przyjemną fakturę. Po upieczeniu nie zapomnij o przygotowaniu sosu z soku, który wyciekł z mięsa podczas obróbki.
Przepis na soczysty schab z morelami siostry Anastazji
Składniki:
-
1 kg schabu
-
220 g moreli suszonych
-
olej
-
3/4 szklanki śmietany
-
2 łyżki mąki pszennej
-
przyprawa do wieprzowiny
-
sól
-
pieprz
Na początku z mięsa wytnij ewentualne błonki. Następnie przez cały środek schabu zrób otwór, w którym zmieszczą się suszone owoce. Nadziej nimi mięso.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Pieczeń dopraw solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowe i polej je olejem. Zawiń całość w folie aluminiową i wstaw do piekarnika na dwie godziny.
Po przestudzeniu pokój pieczeń w plastry. Sok z naczynia żaroodpornego przelej do rondelka, wymieszaj ze śmietaną i mąką i zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, polej nim przygotowane mięso. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.
Źródło zdjęcia: canva/rlat, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: siostra-anastazja.pl