Smakosze.pl
Pierogi od Roberta Makłowicza

TRICOLORS/East News; canva/amizadon

Pierogi z suszonymi śliwkami od Roberta Makłowicza

2 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pierogi na słodko będą idealne na niedzielny podwieczorek. Nadziane suszonymi śliwkami smakują wyśmienicie. Przygotujcie je według wyjątkowej receptury Roberta Makłowicza i cieszcie się ich głębokim smakiem.

Jeśli jednak szukacie przepisu na wyjątkowe pierogi w wersji wytrawnej, sięgnijcie po ten przepis. Meksykański farsz skradnie wasze serca. Być może skuszą was też tradycyjne ruskie z dodatkiem sera żółtego.

Ciasto Milky Way

Ekspresowe ciasto bez pieczenia Milky Way

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne pierogi z suszonymi śliwkami od Roberta Makłowicza

Na ciasto pierogowe przygotujcie:

  • 1 jajo

  • 300 g maki

  • masło

  • sól

Do przygotowania farszu niezbędne będzie:

  • 400 g suszonych śliwek

  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Śliwki myjemy i moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy je i odcedzamy. Wywar możemy wykorzystać do przyrządzenia kompotu z suszu.

Ze śliwek usuwamy pestki. Dodajemy do nich cukier i rozcieramy je dokładnie w misce. Ciasto na pierogi zagniatamy, rozwałkowujemy je i przy pomocy szklanki wycinamy z niego krążki.

Wypełniamy je porcjami farszu i lepimy pierożki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej gotowe pierożki i gotujemy je przez chwilę, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane stopionym masłem z bułką tartą lub wraz ze śmietaną i cukrem. Smacznego.

Śliwki suszone w misce

Śliwki suszone w misce

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: maklowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >