Pierogi z suszonymi śliwkami od Roberta Makłowicza
Pierogi na słodko będą idealne na niedzielny podwieczorek. Nadziane suszonymi śliwkami smakują wyśmienicie. Przygotujcie je według wyjątkowej receptury Roberta Makłowicza i cieszcie się ich głębokim smakiem.
Jeśli jednak szukacie przepisu na wyjątkowe pierogi w wersji wytrawnej, sięgnijcie po ten przepis. Meksykański farsz skradnie wasze serca. Być może skuszą was też tradycyjne ruskie z dodatkiem sera żółtego.
Przepis na pyszne pierogi z suszonymi śliwkami od Roberta Makłowicza
Na ciasto pierogowe przygotujcie:
1 jajo
300 g maki
masło
sól
Do przygotowania farszu niezbędne będzie:
400 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy je i odcedzamy. Wywar możemy wykorzystać do przyrządzenia kompotu z suszu.
Ze śliwek usuwamy pestki. Dodajemy do nich cukier i rozcieramy je dokładnie w misce. Ciasto na pierogi zagniatamy, rozwałkowujemy je i przy pomocy szklanki wycinamy z niego krążki.
Wypełniamy je porcjami farszu i lepimy pierożki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej gotowe pierożki i gotujemy je przez chwilę, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane stopionym masłem z bułką tartą lub wraz ze śmietaną i cukrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: maklowicz