Smakosze.pl
Chałka drożdżowa

canva/pixelshot

Niezawodny przepis na puszystą chałkę

1 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Domowa maślana chałka jest wypiekiem, który idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Podana z pyszną konfiturą i kawą będzie smakowała każdemu. Dowiedźcie się, jak ją przygotować, by wyszła cudownie puszysta.

Kromka tej wspaniałej chałki doskonale zgra się z sezonowymi przetworami. Delikatne maślane nuty w połączeniu ze słodyczą śliwki czy dyni zachwycą niejednego smakosza. Przygotujcie mus dyniowy z dodatkiem cynamonu lub powidła i cieszcie się niebagatelną kompozycją smakową.

Przepis na idealną maślaną chałkę drożdżową

Składniki na chałkę:

  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 80 g masła

  • 8 g suchych drożdży

  • 5 płaskich łyżek cukru lub innego sypkiego słodzika

  • odrobina soli

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej

  • 30 g masła

  • 30 g cukru lub innego słodzika

Klopsy z ziemniakami i buraczkami

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem boczku

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować puszystą chałkę?

Robiąc tę chałkę, nie zapomnijcie o jednej ważnej zasadzie — wyjdzie idealna tylko wtedy, jeśli dobrze wyrobicie ciasto i pozwolicie mu dobrze wyrosnąć. Etap wyrabiania powinien trwać 10 minut. Wyrastanie — od 90 do 120 minut. Ciasto w tym czasie powinno potroić swoją objętość.

Zaczynamy od roztopienia masła na patelni. Gdy zrobi się płynne, odstawiamy je na bok, by ostygło. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej cukier, szczyptę soli oraz drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mleko i płynne masło. Ponownie dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręcznie przez 10 minut. Powinniśmy uzyskać zwartą jednolitą masę.

Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na minimum półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części, najlepiej przy użyciu wagi kuchennej.

Jedną przykrywamy ściereczką, by nie obsychała. Drugą dzielimy na cztery równe kawałki. Rozciągamy je dłońmi na sznurki długości około 40 cm. Sznurki umieszczamy na kawałku papieru do pieczenia i łączymy ich końce, a następnie zaplatamy chałkę. Czynności powtarzamy z druga porcją ciasta.

Chałki umieszczamy na dużej blaszce, na kawałku papieru do pieczenia, tak aby zachować między nimi spore odstępy. Przykrywamy je ściereczką bawełnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut, by jeszcze trochę wyrosły.

Smarujemy je mlekiem lub rozbełtanym jajkiem i pokrywamy kruszonką. Aby ją przygotować, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i rozcieramy w dłoniach. Wierzch chałek możesz też udekorować ziarnami sezamu. Gotowe chałki pieczemy przez około 25 minut, aż staną się rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chałka na talerzu

Chałka na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/Stieglitz

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >