Ekspresowe ciasto bez pieczenia Milky Way
Ciasta bez pieczenia zwykle są łatwe w przygotowaniu i szybkie, a przy tym nie odstępują smakiem wypiekom. Nie inaczej jest w przypadku tej deseru. Przygotujcie tę domową wersję Milky Way i przekonajcie się sami.
15 minut — tyle dzieli was od delektowania się tym pysznym ciastem. Nie ma chyba osoby, której nie zachwyciłoby połączenie kruchych herbatników i waniliowego kremu. Idźcie więc na zakupy i przyrządźcie deser, którym zaskoczycie waszych gości.
Przepis na błyskawiczne ciasto Milky Way
Z podanych produktów przygotujecie ciasto o wymiarach 24 cm × 26 cm.
Składniki ciasto i krem:
400 g mleka w proszku
200 g masła
220 ml mleka 3,2% tłuszczu
2 kopiaste łyżki cukru pudru
ziarna wanilii lub ekstrakt waniliowy
300 g herbatników kakaowych
150 g herbatników klasycznych
Składniki na czekoladową polewę:
100 g mlecznej czekolady dobrej jakości
50 g masła
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki deserowego kakao
Przygotowanie:
Masło ocieplamy do temperatury pokojowej, aby zmiękło. Mleko gotujemy z wanilią oraz cukrem pudrem. Studzimy je.
Miękkie masło ucieramy, wlewamy do niego przestudzone mleko, a następnie wsypujemy mleko w proszku. Wszystko dokładnie łączymy.
Na spodzie blachy układamy warstwę herbatników kakaowych i przykrywamy ją połową przygotowanego wcześniej kremu mlecznego. Na jego powierzchni kładziemy warstwę herbatników klasycznych.
Wykładamy pozostałą masę, a na jej wierzchu umieszczamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Lekko je dociskamy i odstawiamy ciasto na bok.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie składniki poza mleczną czekoladą gotujemy razem aż powstanie krem. Lekko go studzimy i wylewamy na nasze ciasto.
Wprost na ciepłą polewę ścieramy mleczną czekoladę. Studzimy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wtedy będziemy mieli pewność, że składniki dobrze się połączą. Smacznego.
Wypróbujcie inne pyszne desery bez pieczenia. Na naszej stronie znajdziecie m.in. recepturę na ciasto z galaretką oraz sezonowy deser z dyni z dodatkiem pysznego serka mascarpone.
Źródło zdjęcia: canva/Metkalova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ostra-na-slodko