Smakosze.pl
Ciasto Milky Way

canva/Al Gonzalez

Ekspresowe ciasto bez pieczenia Milky Way

4 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasta bez pieczenia zwykle są łatwe w przygotowaniu i szybkie, a przy tym nie odstępują smakiem wypiekom. Nie inaczej jest w przypadku tej deseru. Przygotujcie tę domową wersję Milky Way i przekonajcie się sami.

15 minut — tyle dzieli was od delektowania się tym pysznym ciastem. Nie ma chyba osoby, której nie zachwyciłoby połączenie kruchych herbatników i waniliowego kremu. Idźcie więc na zakupy i przyrządźcie deser, którym zaskoczycie waszych gości.

Bigos

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na błyskawiczne ciasto Milky Way

Z podanych produktów przygotujecie ciasto o wymiarach 24 cm × 26 cm.

Składniki ciasto i krem:

  • 400 g mleka w proszku

  • 200 g masła

  • 220 ml mleka 3,2% tłuszczu

  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru

  • ziarna wanilii lub ekstrakt waniliowy

  • 300 g herbatników kakaowych

  • 150 g herbatników klasycznych

Składniki na czekoladową polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady dobrej jakości

  • 50 g masła

  • 4 łyżki mleka

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 4 łyżki deserowego kakao

Przygotowanie:

Masło ocieplamy do temperatury pokojowej, aby zmiękło. Mleko gotujemy z wanilią oraz cukrem pudrem. Studzimy je.

Miękkie masło ucieramy, wlewamy do niego przestudzone mleko, a następnie wsypujemy mleko w proszku. Wszystko dokładnie łączymy.

Na spodzie blachy układamy warstwę herbatników kakaowych i przykrywamy ją połową przygotowanego wcześniej kremu mlecznego. Na jego powierzchni kładziemy warstwę herbatników klasycznych.

Wykładamy pozostałą masę, a na jej wierzchu umieszczamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Lekko je dociskamy i odstawiamy ciasto na bok.

Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie składniki poza mleczną czekoladą gotujemy razem aż powstanie krem. Lekko go studzimy i wylewamy na nasze ciasto.

Wprost na ciepłą polewę ścieramy mleczną czekoladę. Studzimy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wtedy będziemy mieli pewność, że składniki dobrze się połączą. Smacznego.

Wypróbujcie inne pyszne desery bez pieczenia. Na naszej stronie znajdziecie m.in. recepturę na ciasto z galaretką oraz sezonowy deser z dyni z dodatkiem pysznego serka mascarpone.

Roztopiona czekolada mleczna

Roztopiona czekolada mleczna

Źródło zdjęcia: canva/Metkalova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ostra-na-slodko

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >