Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-21T114807.564

canva/ Olga Kriger

Prosty sposób na puszyste kotlety mielone

21 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone to prosta i klasyczna propozycja na domowy obiad. W sezonie warto dodać do niego odrobinę startej cukinii. Sekretny składnik sprawi, że kotlety będą o wiele bardziej delikatne i puszyste.

Kotlety mielone wprawdzie nie należą do zbyt skomplikowanych dań, jednak warto znać proste tricki, które sprawią, że staną się one puszyste oraz delikatne. Tajnym składnikiem jest starta cukinia.

Warzywo sprawi, że nasze kotlety będą idealnie puszyste, soczyste i lekkie. Warto wypróbować je właśnie teraz, gdy trwa sezon na to warzywo. O tym jak je mrozić przeczytasz w tym artykule.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem cukinii

Składniki:

  • 850 g mielonego mięsa

  • 250 g cukinii

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duże jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 3 gałązki natki pietruszki

  • listki świeżego oregano

  • tłuszcz do smażenia np. smalec

Sposób wykonania:

Pokrój cebulę w kostkę i zeszkij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Zetrzyj cukinię na tarce o większych oczkach. Dodaj do cebuli i czosnku razem z posiekaną natką pietruszki i listkami oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż mieszając przez około 5 minut.

Kawa kuloodporna

Jak działa słynna kawa kuloodporna?

CZYTAJ DALEJ

Umieść mielone mięso wraz z cukinią w większej misce. Dodaj do nich jajko i bułkę tartą. Masę dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i uformuuj z nich 10 kotletów.

Obtocz kotlety w bułce tartej, obsmaż na złoty kolor z rozgrzanym tłuszczem. Tuż po obsmażeniu ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Trick z piekarnikiem pozwoli uniknąć zbyt długiego smażenia. Danie podawaj z ziemniakami i surówką (np. z ogórka) Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >