Prosty sposób na puszyste kotlety mielone
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Warzywo sprawi, że nasze kotlety będą idealnie puszyste, soczyste i lekkie. Warto wypróbować je właśnie teraz, gdy trwa sezon na to warzywo. O tym jak je mrozić przeczytasz w tym artykule.
Kotlety mielone to prosta i klasyczna propozycja na domowy obiad. W sezonie warto dodać do niego odrobinę startej cukinii. Sekretny składnik sprawi, że kotlety będą o wiele bardziej delikatne i puszyste.
Kotlety mielone wprawdzie nie należą do zbyt skomplikowanych dań, jednak warto znać proste tricki, które sprawią, że staną się one puszyste oraz delikatne. Tajnym składnikiem jest starta cukinia.
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem cukinii
Składniki:
850 g mielonego mięsa
250 g cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
3 łyżki bułki tartej
3 gałązki natki pietruszki
listki świeżego oregano
tłuszcz do smażenia np. smalec
Sposób wykonania:
Pokrój cebulę w kostkę i zeszkij na oleju. Pod koniec smażenia dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Zetrzyj cukinię na tarce o większych oczkach. Dodaj do cebuli i czosnku razem z posiekaną natką pietruszki i listkami oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż mieszając przez około 5 minut.