Prosty sposób na puszyste naleśniki. Wychodzą 10/10 razy
Naleśniki wyszły suche i bez smaku? Poznaj prosty sposób na idealne, puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki, które wychodzą 10/10. Danie podaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami, a wszyscy będą zachwyceni. Poznaj prosty sposób na puszyste naleśniki.
Naleśniki na słodko możemy podać na wiele sposobów: z cukrem, cukrem pudrem, owocami, czekoladą, masłem orzechowym, twarogiem, serkiem homogenizowanym. Gorąco polecam naleśniki z serkiem waniliowym, musem truskawkowym i odrobiną cukru pudru- tak podanie danie jest idealną opcją na wiosenny obiad.
Do ciasta na naleśniki dodaj śmietankę kremówkę 30 lub 36%. Słodka śmietana sprawi, że naleśniki będą idealnie puszyste i delikatne bez dodatku proszku do pieczenia i sody. Przygotowane ciasto przed smażeniem musi odpocząć, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze smaczniejsze.
Przepis na puszyste naleśniki
Składniki:
-
szklanka mąki
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
2 jajka
-
pół szklanki śmietanki kremówki
-
szklanka mleka
-
szklanka wody gazowanej
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić puszyste naleśniki?
Do miski wsyp mąkę, cukier, wbij jajka, dodaj pół szklanki mleka, śmietankę i mieszaj przez chwilę, następnie wlej wodę gazowaną, mleko i mieszaj od uzyskania jednolitej konsystencji. Całość odstaw na pół godziny, aby ciasto odpoczęło.
Przygotowaną masę wykładaj chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony na złoty kolor. Naleśniki podaj od razu z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ PeteerS
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
-
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: mamadu.pl