Smakosze.pl

canva/Slawomir Fajer, Getty Images

Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Poznajcie delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Będzie zdrowo, smacznie i bez nadmiaru kalorii. Filet kurczaka zamarynujcie wcześniej w jogurcie i obtoczcie w płatkach kukurydzianych. Wyjdzie soczysty i chrupiący niczym smażony, jednak bez dodatku tłuszczu.

Kurczak na obiad to zawsze dobra propozycja. A gdy zamiast smażyć, upieczecie go w piekarniku, będzie to bardzo dobry pomysł na danie główne. Tak przygotowane mięso jest mniej kaloryczne i lekkostrawne, a smakuje wyśmienicie. Skorzystajcie z naszego przepisu.

Przepis na pieczonego kurczaka

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka lub ok. 60 dag fileta z piersi indyka

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • pół łyżeczki pieprzu

  • pół łyżeczki soli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1-2 jajka

  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych

Przygotowanie kurczaka

Filety z kurczaka opłucz, osusz. Każdy przekrój na dwa płaty, lekko je rozbij kuchennym młotkiem, by wyrównać ich grubość.

Jogurt naturalny wlej do miseczki, dodaj pieprz, sól i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj.

Do marynaty włóż sznycle z kurczaka, wymieszaj. Naczynie przykryj, wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.

Jajko rozkłóć ze szczyptą soli. Dodaj do sznycli w jogurcie, wymieszaj.  Płatki kukurydziane lekko pokrusz.

Sznycle panieruj w płatkach kukurydzianych. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z filetów kurczaka , a także na filety z kurczaka w kremowym sosie .

panierowanie
panierowanie

Źródło zdjęcia: canva/vinicef Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]