Smakosze.pl
Pieczony kurczak

canva/Slawomir Fajer, Getty Images

Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Będzie zdrowo, smacznie i bez nadmiaru kalorii. Filet kurczaka zamarynujcie wcześniej w jogurcie i obtoczcie w płatkach kukurydzianych. Wyjdzie soczysty i chrupiący niczym smażony, jednak bez dodatku tłuszczu.

Kurczak na obiad to zawsze dobra propozycja. A gdy zamiast smażyć, upieczecie go w piekarniku, będzie to bardzo dobry pomysł na danie główne. Tak przygotowane mięso jest mniej kaloryczne i lekkostrawne, a smakuje wyśmienicie. Skorzystajcie z naszego przepisu.

Truskawki

Jak przechowywać truskawki? Wyjaśniamy krok po kroku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pieczonego kurczaka

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka lub ok. 60 dag fileta z piersi indyka

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • pół łyżeczki pieprzu

  • pół łyżeczki soli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1-2 jajka

  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych

Przygotowanie kurczaka

Filety z kurczaka opłucz, osusz. Każdy przekrój na dwa płaty, lekko je rozbij kuchennym młotkiem, by wyrównać ich grubość.

Jogurt naturalny wlej do miseczki, dodaj pieprz, sól i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj.

Do marynaty włóż sznycle z kurczaka, wymieszaj. Naczynie przykryj, wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.

Jajko rozkłóć ze szczyptą soli. Dodaj do sznycli w jogurcie, wymieszaj.  Płatki kukurydziane lekko pokrusz.

Sznycle panieruj w płatkach kukurydzianych. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z filetów kurczaka, a także na filety z kurczaka w kremowym sosie.

panierowanie

panierowanie

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >