Smakosze.pl
roladki ze schabu

canva/Mykola Lunov

Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukacie pomysłu na smaczne i efektowne danie obiadowe, polecamy roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak ten będzie doskonały dla całej rodziny, możecie nim też podjąć gości. Jak zrobić roladki? Sparzcie tylko liście kapusty, zwińcie je w plastry schabu i usmażcie.

Ze schabu robicie zwykle kotlety, ale co by nie mówić, danie to jest już nieco oklepane. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskich, czymś nieoczywistym, przygotujcie roladki. Nie ma przy nich dużo pracy, bo po części robi się je tak jak kotlety.

Pieczony kurczak

Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie

CZYTAJ DALEJ

Mięsne roladki są daniem bardzo eleganckim, godnym nawet uroczystego stołu. Możecie je więc zaserwować na przyjęciu komunijnym czy imieninowym. Podajcie do nich np. pieczone ziemniaki i zieloną sałatę.

Przepis na roladki ze schabu z włoską kapustą

Składniki:

  • kilka liści kapusty włoskiej

  • 1 kg schabu środkowego bez kości

  • 1 czerwona papryka

  • 10-15 dag sera mozzarella

  • 3/4 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie roladek

Liście kapusty opłucz, wrzuć do wrzątku, parz kilka minut, aż zrobią się elastyczne. Możesz je też włożyć na minutę do kuchenki mikrofalowej.

Schab opłucz, osusz, pokrój w plastry. Rozbij je cienko kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

Paprykę umyj, wytrzyj, oczyść z nasion i białych błon. Pokrój je w paski. Mozzarellę pokrój w słupki.

Na każdym płacie mięsa połóż pół lub mniejszą część liścia kapusty. Na każdym liściu połóż po 2-3 kawałki papryki i mozzarelli.

Brzegi mięsa zawiń do środka i zwiń roladki. Każdą roladkę obtocz w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź roladki i smaż je na średnim ogniu, aż będą z każdej strony rumiane.

Po więcej pomysłów na dania ze schabu zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na schab pieczony w plastrach, a także na schab pieczony ze śliwką.

kapusta włoska

kapusta włoska

Źródło zdjęcia: canva/Mythja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >