Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.05.2022 19:55

Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny

roladki ze schabu
canva/Mykola Lunov

Jeśli szukacie pomysłu na smaczne i efektowne danie obiadowe, polecamy roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak ten będzie doskonały dla całej rodziny, możecie nim też podjąć gości. Jak zrobić roladki? Sparzcie tylko liście kapusty, zwińcie je w plastry schabu i usmażcie.

Ze schabu robicie zwykle kotlety, ale co by nie mówić, danie to jest już nieco oklepane. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskich, czymś nieoczywistym, przygotujcie roladki. Nie ma przy nich dużo pracy, bo po części robi się je tak jak kotlety.

Mięsne roladki są daniem bardzo eleganckim, godnym nawet uroczystego stołu. Możecie je więc zaserwować na przyjęciu komunijnym czy imieninowym. Podajcie do nich np. pieczone ziemniaki i zieloną sałatę.

Przepis na roladki ze schabu z włoską kapustą

Składniki:

  • kilka liści kapusty włoskiej

  • 1 kg schabu środkowego bez kości

  • 1 czerwona papryka

  • 10-15 dag sera mozzarella

  • 3/4 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie roladek

Liście kapusty opłucz, wrzuć do wrzątku, parz kilka minut, aż zrobią się elastyczne. Możesz je też włożyć na minutę do kuchenki mikrofalowej.

Schab opłucz, osusz, pokrój w plastry. Rozbij je cienko kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

Paprykę umyj, wytrzyj, oczyść z nasion i białych błon. Pokrój je w paski. Mozzarellę pokrój w słupki.

Na każdym płacie mięsa połóż pół lub mniejszą część liścia kapusty. Na każdym liściu połóż po 2-3 kawałki papryki i mozzarelli.

Brzegi mięsa zawiń do środka i zwiń roladki. Każdą roladkę obtocz w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź roladki i smaż je na średnim ogniu, aż będą z każdej strony rumiane.

Po więcej pomysłów na dania ze schabu zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na schab pieczony w plastrach, a także na schab pieczony ze śliwką.

kapusta włoska
kapusta włoska

Źródło zdjęcia: canva/Mythja Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker