Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
Jeśli szukacie pomysłu na smaczne i efektowne danie obiadowe, polecamy roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak ten będzie doskonały dla całej rodziny, możecie nim też podjąć gości. Jak zrobić roladki? Sparzcie tylko liście kapusty, zwińcie je w plastry schabu i usmażcie.
Ze schabu robicie zwykle kotlety, ale co by nie mówić, danie to jest już nieco oklepane. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskich, czymś nieoczywistym, przygotujcie roladki. Nie ma przy nich dużo pracy, bo po części robi się je tak jak kotlety.
Mięsne roladki są daniem bardzo eleganckim, godnym nawet uroczystego stołu. Możecie je więc zaserwować na przyjęciu komunijnym czy imieninowym. Podajcie do nich np. pieczone ziemniaki i zieloną sałatę.
Przepis na roladki ze schabu z włoską kapustą
Składniki:
kilka liści kapusty włoskiej
1 kg schabu środkowego bez kości
1 czerwona papryka
10-15 dag sera mozzarella
3/4 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie roladek
Liście kapusty opłucz, wrzuć do wrzątku, parz kilka minut, aż zrobią się elastyczne. Możesz je też włożyć na minutę do kuchenki mikrofalowej.
Schab opłucz, osusz, pokrój w plastry. Rozbij je cienko kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.
Paprykę umyj, wytrzyj, oczyść z nasion i białych błon. Pokrój je w paski. Mozzarellę pokrój w słupki.
Na każdym płacie mięsa połóż pół lub mniejszą część liścia kapusty. Na każdym liściu połóż po 2-3 kawałki papryki i mozzarelli.
Brzegi mięsa zawiń do środka i zwiń roladki. Każdą roladkę obtocz w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź roladki i smaż je na średnim ogniu, aż będą z każdej strony rumiane.
Po więcej pomysłów na dania ze schabu zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na schab pieczony w plastrach, a także na schab pieczony ze śliwką.
Źródło zdjęcia: canva/Mythja Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podkarpackie jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, które nie opada? Pamiętaj o 1 detalu
Źródło: smaker