Smakosze.pl
czereśnie

canva/Image Professionals GmbH

Jak usuwać robaki z czereśni? Potrzebujesz jedynie wody

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Na straganach pojawiły się pierwsze czereśnie. Uwielbiamy te owoce, choć apetyt trochę odchodzi, gdy trafi się na robaka. A wiecie, jak usuwać robaki z czereśni? Do pozbycia się ich potrzebujecie jedynie wody i 30 minut. Ten sposób naprawdę działa.

Czereśnie to jedne z pierwszych, wiosennych owoców. Są bardzo smaczne i zdrowe. Działają odkwaszająco na organizm i regulują pracę układu pokarmowego. Zawierają też dużo jodu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza, a także są zasobne w witaminy A, C i z grupy B. Mają właściwości przeciwutleniające i oczyszczające. Dobrze wpływają na układ krwionośny i moczowy.

Pieczony kurczak

Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie

CZYTAJ DALEJ

Owoce te lubimy nie tylko my, smakują też robakom. Często można natrafić w nich na larwy muchówki nasionnicy trześniówki. Nie jest to zbyt miłe doświadczenie i często po takim spotkaniu mamy obrzydzenie do jedzenia czereśni. Jednak jest prosty sposób na to, by pozbyć się robaków z dojrzałych owoców.

Jak pozbyć się robaków z czereśni?

Sposób na usunięcie robaków z czereśni jest bardzo prosty. Owoce wystarczy wsypać do miski i zalać zimną wodą. Po 30-60 minutach znajdujące się w nich larwy, zaczną się dusić i wychodzić z owoców w poszukiwaniu tlenu.

Po tym czasie na dnie naczynia można będzie zauważyć martwe larwy. Owoce wystarczy wyjąć sitkiem lub łyżką cedzakową i przepłukać wodą. Nie trzeba, więc będzie wyrzucać wszystkich owoców, bo te oczyszczone z robaków bez problemu można jeść.

Co zrobić z czereśni?

Czereśnie, podobnie jak inne owoce, najwartościowsze są, gdy jemy je bez obróbki termicznej. Wtedy zachowują najwięcej cennych składników.

Jednak owoce te stanowią też doskonały dodatek do ciast i deserów, a także do sałatek i sals. Można z nich również robić dżemy, konfitury i kompoty. Doskonale smakują czereśnie suszone i kandyzowane.

Polecamy też przepis na ciasto z czereśniami, a także recepturę na pierogi z czereśniami.

czereśnie

czereśnie

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikogrodniczy, poradyherrbaty

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >