Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata
canva/VeselovaElena

Prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata

3 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznaj prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata przygotowana z musztardy i majonezu. Posmaruj nią mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po upieczeniu schab będzie pełen smaku, kruchy i soczysty, czyli dokładnie taki, jak lubisz.

Schab jest uważany za jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny. Doskonale nadaje się na kotlety, można go też udusić lub upiec w całości. W tym ostatnim przypadku sztuką jest jednak, by schab nie wyszedł zbyt suchy. To delikatne i dość chude mięso łatwo bowiem przepiec. Mamy jednak prosty sposób na to, by uniknąć tej kulinarnej wpadki.

Jak przygotować soczysty schab?

Składniki:

  • ok. 1,3 kg kawałek schabu środkowego bez kości

  • 1 czubata łyżka musztardy

  • 5 łyżek majonezu

  • 4 łyżki oleju

  • majeranek

  • bazylia

  • pieprz, sól

Przygotowanie soczystego, pieczonego schabu

Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Musztardę dodaj do majonezu, wymieszaj z olejem, łyżeczką majeranku, bazylii, zmielonego pieprzu i 2 łyżeczkami soli.

Przygotowaną marynatą posmaruj dokładnie kawałek mięsa. Włóż go do rękawa do pieczenia, połóż na talerzu, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki. Rękaw zamknij z jednej strony, wlej do niego 3/4 szklanki wody, zamknij z drugiej strony. Schab w rękawie włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (góra-dół). Piecz go ok. 30 minut.

Wskazówka:

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut, nim zaczniesz je kroić. Dzięki temu będzie równomiernie soczyste.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Okrasy na schab pieczony w ziołach , a także na delikatny schab pieczony w mleku .

marynata
canva/kuppa_rock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy