Przepis Okrasy na aromatyczny pieczony schab w ziołach
Dziś proponujemy wam przepis Karola Okrasy na aromatyczny pieczony schab w ziołach. Możecie go podać na obiad codzienny lub uroczysty z proponowanym sosem i na przykład zapiekaną kapustą. Tajemnica jego smaku tkwi w prostej, ale bardzo aromatycznej marynacie.
Schab jest jednym z najbardziej lubianych kawałków wieprzowiny. Mięso to jest delikatne i chude jak na wieprzowinę. Doskonale nadaje się do pieczenia, choć można je też dusić i smażyć. Poznajcie pomysł Karola Okrasy na soczysty i aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze.
Przepis Okrasy na schab pieczony w ziołach
Składniki:
1 kg schabu
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
olej
sól, biały pieprz
na sos:
2 cebule
1 ząbek czosnku
olej
25 dag pieczarek
100 ml białego wytrawnego wina
gałązka rozmarynu
5 dag masła
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
Przygotowanie schabu w ziołach
Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku posiekaj z ziołami, wymieszaj z pieprzem. Marynatą natrzyj schab (możesz go pokroić w plastry). Odstaw go na kilka godzin do lodówki. Mięso obsmaż na oleju, a potem przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na ok. 2,5 godziny do piekarnika o temperaturze 75 st. C.
W tym czasie przygotuj sos. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w plasterki, podsmaż na oleju. Dodaj cebulę, zeszklij, przełóż do miseczki.
Na patelni przesmaż oczyszczone ćwiartki pieczarek. Dodaj cebulę, czosnek, wino i rozmaryn. Duś, aż wino odparuje.
Do sosu dodaj masło i śmietankę, całość zagotuj. Dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem, odparuj sos, by zrobił się gęsty. Podawaj go do schabu.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na roladki ze schabu, a także na schab pieczony w marynacie gyros.
Źródło zdjęcia: canva/videonet Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: kuchnialidla