Prosty sposób Okrasy na pyszne gołąbki z nietypowym sosem
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu zalicza się je do klasyki polskiej kuchni. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na gołąbki. Słynny kucharz postawił na dodatek w postaci sosu musztardowego.
Gołąbki w sosie musztardowym są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Już sam ich aromat zachęca do beztroskiego zajadania. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki w niecodziennej odsłonie momentalnie znikną z talerzy
Na naszym portalu pojawiały się rozmaite przepisy na gołąbki. Wszakże w każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. W jednym z wcześniejszych artykułów przedstawialiśmy przepis na gołąbki od Anny Lewandowskiej .
Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. Nie powinno być zatem zaskoczeniem, że jego gołąbki cechują się nienagannymi walorami smakowymi. Tym razem specjał zaserwujemy w musztardowym sosie. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Gołąbki:
-
150 g wędzonego boczku
-
cebula
-
4 ząbki czosnku
-
40 g rodzynek
-
50 ml octu jabłkowego
-
500 g mielonej wieprzowiny
-
200 g niepalonej kaszy gryczanej
-
10 g gorczycy
-
sól
-
pieprz
-
10 liści kapusty
Sos musztardowy:
-
5 g mielonego ziela angielskiego
-
cebula
-
ząbek czosnku
-
60 g ziarnistej musztardy
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
30 g masła
-
10 ml miodu
-
sól
-
pieprz
Jak Karol Okrasa przygotowuje swoje gołąbki?
Na początku boczek kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy go na patelni. Kiedy już się zarumieni, wzbogacamy go o posiekaną cebulę i czosnek . Po trzech minutach mieszankę zdejmujemy z ognia. Rodzynki namaczamy w occie.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Gdy wystygnie, mieszamy ją z mięsem mielonym, podsmażonym boczkiem, rodzynkami oraz przyprawami . Liście kapusty parzymy we wrzątku i wykładamy na nie porcje farszu. Zawijamy gołąbki.
Teraz przyszła pora na sos. Cebulę drobno siekamy razem z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni i doprawiamy zielem angielskim . Całość wzbogacamy o musztardę, koncentrat pomidorowy i wodę. Powinno być jej tyle, by sos stał się płynny. Na koniec dodajemy masło.
Gołąbki wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je sosem musztardowym. Pieczemy je przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Godny uwagi jest także przepis na gołąbki w innym wydaniu .
Canva / Timolina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Lidla