Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób Okrasy na pyszne gołąbki z nietypowym sosem
Projekt bez tytułu - 2021-07-25T160907.313
Canva / fotosr

Prosty sposób Okrasy na pyszne gołąbki z nietypowym sosem

25 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu zalicza się je do klasyki polskiej kuchni. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na gołąbki. Słynny kucharz postawił na dodatek w postaci sosu musztardowego.

Gołąbki w sosie musztardowym są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Już sam ich aromat zachęca do beztroskiego zajadania. Przepis Karola Okrasy jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gołąbki w niecodziennej odsłonie momentalnie znikną z talerzy

Na naszym portalu pojawiały się rozmaite przepisy na gołąbki. Wszakże w każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. W jednym z wcześniejszych artykułów przedstawialiśmy przepis na gołąbki od Anny Lewandowskiej .

Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. Nie powinno być zatem zaskoczeniem, że jego gołąbki cechują się nienagannymi walorami smakowymi. Tym razem specjał zaserwujemy w musztardowym sosie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Gołąbki:

  • 150 g wędzonego boczku

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 40 g rodzynek

  • 50 ml octu jabłkowego

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej

  • 10 g gorczycy

  • sól

  • pieprz

  • 10 liści kapusty

Sos musztardowy:

  • 5 g mielonego ziela angielskiego

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • 60 g ziarnistej musztardy

  • 30 g koncentratu pomidorowego

  • 30 g masła

  • 10 ml miodu

  • sól

  • pieprz

Jak Karol Okrasa przygotowuje swoje gołąbki?

Na początku boczek kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy go na patelni. Kiedy już się zarumieni, wzbogacamy go o posiekaną cebulę i czosnek . Po trzech minutach mieszankę zdejmujemy z ognia. Rodzynki namaczamy w occie.

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Gdy wystygnie, mieszamy ją z mięsem mielonym, podsmażonym boczkiem, rodzynkami oraz przyprawami . Liście kapusty parzymy we wrzątku i wykładamy na nie porcje farszu. Zawijamy gołąbki.

Teraz przyszła pora na sos. Cebulę drobno siekamy razem z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni i doprawiamy zielem angielskim . Całość wzbogacamy o musztardę, koncentrat pomidorowy i wodę. Powinno być jej tyle, by sos stał się płynny. Na koniec dodajemy masło.

Gołąbki wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je sosem musztardowym. Pieczemy je przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Godny uwagi jest także przepis na gołąbki w innym wydaniu .

Gołąbki w sosie musztardowym
Gołąbki w sosie musztardowym

Canva / Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl