Smakosze.pl
Kiedy solić mięso?

Canva (Yes Brasil, Getty Images Signature)

Kiedy najlepiej solić potrawy?

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sól jest jedną z najbardziej podstawowych przypraw. Ciężko sobie wyobrazić gotowanie ulubionych specjałów bez jej użycia. Mało kto zdaje sobie sprawę, że mięso wychodzi najlepiej, kiedy posolimy je przed rozpoczęciem smażenia.

Nie da się ukryć, że sól odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Nietrudno się natknąć na smakoszy, którzy regularnie używają tej przyprawy. Warto wiedzieć, kiedy dodawać ją do naszych potraw.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy dodawać sól?

Powyższe pytanie często pojawia się w głowach wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że nie można na nie odpowiedzieć w prosty sposób. Wszystko dlatego, że w przypadku różnych potraw sól dodaje się w innym momencie.

Sól jest niezastąpiona w przypadku smakołyków, jak ogórki kiszone. Niedawno informowaliśmy ile dodawać jej do kwaśno-słonego specjału. Dziś nasza uwaga skupi się na momencie, w którym powinniśmy wzbogacić nasze dania o sól.

Mięso często gości na naszych stołach. Za sprawą soli jego walory mogą być znacznie lepsze. Mięso będzie wówczas bardziej kruche i delikatne. Wystarczy, że sól wetrzemy w nie przed rozpoczęciem smażenia.

Czego lepiej nie dodawać do rosołu?

Czy powinno się dodawać lubczyk do rosołu?

CZYTAJ DALEJ

Nie tylko mięso potrzebuje doprawiania solą. Nie możemy zapomnieć również o innych produktach spożywczych. W przypadku wielu uwielbianych smakołyków sól trzeba dodawać w jasno określonym momencie.

Jak wykorzystać sól, by nasze dania smakowały jeszcze lepiej?

Bez wątpienia ryby cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na danie jak z nadmorskiej restauracji. Jeśli smażysz ryby, koniecznie dodawaj sól, dopiero gdy specjał znajdzie się już na patelni.

W przypadku gotowania warzyw, sól najlepiej wsypać do wody, zanim umieścimy w niej nasze roślinne przysmaki. Natomiast podczas smażenia powinniśmy posolić je na sam koniec. Jednak na tym nie koniec wskazówek.

Grzyby wyjdą o wiele lepiej, jeśli dodamy do nich sól po zakończeniu obróbki termicznej. W przeciwnym wypadku mogą stać się suche. Z pewnością nikt nie chciałby doświadczyć takiego kulinarnego rozczarowania. Nie można zapomnieć również o tym, że gotując kaszę, ryż i makaron sól wzbogaci ich smak, gdy dodamy ją do wody.

Sól w kuchni

Sól w kuchni

Canva / nuiiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Styl życia Radio ZET

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

Czytaj więcej >