Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kiedy najlepiej solić potrawy?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:05

Kiedy najlepiej solić potrawy?

Kiedy solić mięso?
Canva (Yes Brasil, Getty Images Signature)

Sól jest jedną z najbardziej podstawowych przypraw. Ciężko sobie wyobrazić gotowanie ulubionych specjałów bez jej użycia. Mało kto zdaje sobie sprawę, że mięso wychodzi najlepiej, kiedy posolimy je przed rozpoczęciem smażenia.

Nie da się ukryć, że sól odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Nietrudno się natknąć na smakoszy, którzy regularnie używają tej przyprawy. Warto wiedzieć, kiedy dodawać ją do naszych potraw.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy dodawać sól?

Powyższe pytanie często pojawia się w głowach wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że nie można na nie odpowiedzieć w prosty sposób. Wszystko dlatego, że w przypadku różnych potraw sól dodaje się w innym momencie.

Sól jest niezastąpiona w przypadku smakołyków, jak ogórki kiszone. Niedawno informowaliśmy ile dodawać jej do kwaśno-słonego specjału. Dziś nasza uwaga skupi się na momencie, w którym powinniśmy wzbogacić nasze dania o sól.

Mięso często gości na naszych stołach. Za sprawą soli jego walory mogą być znacznie lepsze. Mięso będzie wówczas bardziej kruche i delikatne. Wystarczy, że sól wetrzemy w nie przed rozpoczęciem smażenia.

Nie tylko mięso potrzebuje doprawiania solą. Nie możemy zapomnieć również o innych produktach spożywczych. W przypadku wielu uwielbianych smakołyków sól trzeba dodawać w jasno określonym momencie.

Jak wykorzystać sól, by nasze dania smakowały jeszcze lepiej?

Bez wątpienia ryby cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na danie jak z nadmorskiej restauracji. Jeśli smażysz ryby, koniecznie dodawaj sól, dopiero gdy specjał znajdzie się już na patelni.

W przypadku gotowania warzyw, sól najlepiej wsypać do wody, zanim umieścimy w niej nasze roślinne przysmaki. Natomiast podczas smażenia powinniśmy posolić je na sam koniec. Jednak na tym nie koniec wskazówek.

Grzyby wyjdą o wiele lepiej, jeśli dodamy do nich sól po zakończeniu obróbki termicznej. W przeciwnym wypadku mogą stać się suche. Z pewnością nikt nie chciałby doświadczyć takiego kulinarnego rozczarowania. Nie można zapomnieć również o tym, że gotując kaszę, ryż i makaron sól wzbogaci ich smak, gdy dodamy ją do wody.

Sól w kuchni
Sól w kuchni

Canva / nuiiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Styl życia Radio ZET

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: sól