Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 19.05.2021 02:00

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Gołąbki w niecodziennej odsłonie
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Swojskie jedzonko

Smakowite gołąbki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. W każdym domu specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Czasami warto postawić na odrobinę innowacji.

Gołąbki w wyjątkowym wydaniu

Nie da się ukryć, że gołąbki należą do grona specjałów, które kojarzą się z naszą rodzimą kuchnią. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na klasyczne pieczone zawiniątka z kapusty. Dziś wypróbujemy recepturę na gołąbki w formie zapiekanki.

Gołąbki jako zapiekanka? Niektórzy smakosze mogą być zaskoczeni takim rozwiązaniem. Jednak efekt pozostaje na długo w pamięci, a specjałowi bardzo trudno się oprzeć. Nie bez powodu coraz więcej osób sięga po gołąbki w tej niecodziennej odsłonie.

Gołąbki w formie zapiekanki są bardzo proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić bez najmniejszych problemów z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 1 kg poszatkowanej kapusty

  • 500 g mięsa mielonego

  • 500 ml wody

  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 200 ml bulionu lub rosołu

  • 200 g ryżu

  • 30 g masła

  • 15 g mąki

  • 2 cebule

  • majeranek

  • słodka papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

(YouTube / Swojskie jedzonko)

Przepis na gołąbki w formie zapiekanki

Na początku kapustę podgotowujemy w osolonym wrzątku. Powinno to trwać około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do miski. Ryż gotujemy o 3 minuty krócej, niż wskazuje to informacja na opakowaniu.

Kiedy ryż już ostygnie, umieszczamy go w osobnej misce razem z posiekaną podsmażoną cebulą. Całość wzbogacamy o mięso mielone oraz przyprawy. W garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, który doprawiamy wedle uznania. Dodajemy do niego mąkę i bulion

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty. Na niej umieszczamy sos, który przykrywamy mięsem z dodatkami. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na górze powinna znajdować się kapusta z sosem.

Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Wszystko pieczemy przez około 50 minut. Po tym czasie gołąbki w formie zapiekanki powinny być już gotowe. Podobną recepturę można znaleźć na YouTube na kanale Swojskie jedzonko. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. Warto wypróbować również inny przepis na niecodzienną odsłonę tego dania.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker; YouTube / Swojskie jedzonko

Zapraszamy na nasz Instagram