Smakosze.pl
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Swojskie jedzonko

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

19 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia gołąbki można zaliczyć do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Tym razem sięgniemy po gołąbki w formie zapiekanki. Przepis zyskuje na popularności.

Smakowite gołąbki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. W każdym domu specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Czasami warto postawić na odrobinę innowacji.

Gołąbki w wyjątkowym wydaniu

Nie da się ukryć, że gołąbki należą do grona specjałów, które kojarzą się z naszą rodzimą kuchnią. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na klasyczne pieczone zawiniątka z kapusty. Dziś wypróbujemy recepturę na gołąbki w formie zapiekanki.

Gołąbki jako zapiekanka? Niektórzy smakosze mogą być zaskoczeni takim rozwiązaniem. Jednak efekt pozostaje na długo w pamięci, a specjałowi bardzo trudno się oprzeć. Nie bez powodu coraz więcej osób sięga po gołąbki w tej niecodziennej odsłonie.

Gołąbki w formie zapiekanki są bardzo proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić bez najmniejszych problemów z tą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 1 kg poszatkowanej kapusty

  • 500 g mięsa mielonego

  • 500 ml wody

  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 200 ml bulionu lub rosołu

  • 200 g ryżu

  • 30 g masła

  • 15 g mąki

  • 2 cebule

  • majeranek

  • słodka papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

(YouTube / Swojskie jedzonko)

Przepis na gołąbki w formie zapiekanki

Na początku kapustę podgotowujemy w osolonym wrzątku. Powinno to trwać około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do miski. Ryż gotujemy o 3 minuty krócej, niż wskazuje to informacja na opakowaniu.

Kiedy ryż już ostygnie, umieszczamy go w osobnej misce razem z posiekaną podsmażoną cebulą. Całość wzbogacamy o mięso mielone oraz przyprawy. W garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, który doprawiamy wedle uznania. Dodajemy do niego mąkę i bulion

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty. Na niej umieszczamy sos, który przykrywamy mięsem z dodatkami. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na górze powinna znajdować się kapusta z sosem.

Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Wszystko pieczemy przez około 50 minut. Po tym czasie gołąbki w formie zapiekanki powinny być już gotowe. Podobną recepturę można znaleźć na YouTube na kanale Swojskie jedzonko. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. Warto wypróbować również inny przepis na niecodzienną odsłonę tego dania.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker; YouTube / Swojskie jedzonko

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >