Przepis na kartacze z mięsem z kury po rosole
Kartacze urozmaicą codzienny jadłospis. To danie, które z łatwością można przygotować z resztek po obiedzie. Jeśli po niedzielnym posiłku pozostanie Ci sporo ziemniaków i kurczak z rosołu, warto wykorzystać ten fakt i przygotować pyszne cepeliny.
Kartacze, inaczej nazywane też cepelinami to rodzaj owalnej i podłużnej pyzy ziemniaczanej z mięsnym nadzieniem. Od tradycyjnej pyzy kartacze różnią się jednak pod wieloma względami. Najbardziej charakterystyczną, oprócz podłużnego kształtu, cechą tego dania jest fakt, że przygotowuje się je z dwóch rodzajów masy ziemniaczanej.
Farsz, jaki wkładamy do kartaczy, zależy od naszych upodobań. Ważne, by był odpowiednio zbity i przyprawiony. My proponujemy wykorzystanie do nadzienia mięsa z rosołu, z którego można też zrobić pyszny pasztet. W tym artykule skupimy się jednak na przygotowaniu cepelin.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co jest istotne w przygotowaniu kartaczy?
Kurczak z rosołu, którego wykorzystamy do farszu, powinien być soczysty i aromatyczny. Istotne jest jednak jego odpowiednie doprawienie. Choć w oryginalnych przepisach na cepeliny nie ma wzmianki o dodaniu mąki, jej niewielka ilość pomoże uzyskać zwartą konsystencję ciasta.
Podstawą kartaczy są ziemniaki, dlatego warto postawić raczej na starsze egzemplarze. Ich rodzaj ma ogromne znaczenie dla całej potrawy, najlepsze okażą się te mączyste odmiany typu C lub B.
Czego potrzebujesz do przygotowania kartaczy?
Składniki na ciasto:
-2 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg mąki ziemniaczanej
jajko
sól
Składniki na farsz:
1 kura z rosołu
2 marchewki z rosołu
1 cebula podsmażona
1 mała bułka
mleko
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Omasta:
przyrumieniona tarta bułka
tłuszcz
Jak przygotować kartacze?
Zacznij od namoczenia bułki w gorącym mleku, a następnie jej odciśnięcia i odłożenia na talerzyk. Następnie pokrój cebulę i przysmaż. W maszynce do mięsa zmiel kurczaka, marchewkę, cebulę i bułkę. Dodaj do nich jajko, przypraw i wszystko wymieszaj.
Masę dobrze ugnieć i podziel na cztery części, z każdej zrób wałek, który kolejno pokrój na 20 części, z całej porcji powinno wyjść 80 podłużnych kawałków w kształcie walców.
Źródło: Canva (arfo, Getty Images Signature)
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Gdy już będą letnie, przyklep masę i podziel na czterech części. Jedną z nich wyciągnij, a na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj rozkłócone jajko, posól i zagnieć całość. Następnie znowu przyklep masę i podziel na kolejne cztery części.
Następnie powtórz czynność z farszem - z każdej części ziemniaków zrób wałek i pokrój na 20 kawałków. Kawałki ciasta rozwałkuj i nadziewaj kulką z farszu, skeljając je w owalne kartacze.
Wrzucaj porcjami do gotującej wody, przykryj pokrywką. Gdy podpłyną do góry, przemieszaj je i gotuj do 5 min. Następnie przelej szklanką zimniej wody i wyjmij cedzakiem. Podawać polane zrumienioną tartą bułką i usmażoną cebulką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polsatnews.pl