Smakosze.pl Porady Prosty trik na idealne jajko w koszulce
canva/Tatiana_Didenko, Getty Images

Prosty trik na idealne jajko w koszulce

8 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajko w koszulce uznawane jest za najbardziej ekskluzywny sposób podania jajka, który sprawia trudności nawet najlepszym kucharzom. Istnieje metoda, która pozwala zrobić je bez żadnego wysiłku - wystarczy wykorzystać chochlę do zupy. Przyrząd z wbitym do środka jajkiem wkłada się do wrzątku i czeka, aż białko się zetnie. Trik ten został pokazany na TikToku na profilu Caught Snackin’.

Jajko w koszulce tradycyjnie gotuje się w wodzie zakwaszonej octem. Kwaśny odczyn roztworu ułatwia szybkie ścięcie się białka, co zapobiega ewentualnemu rozlaniu się żółtka. Przy wlewaniu jajka łatwo jednak o pęknięcie żółtka i zniszczenie całej pracy.

Trudność przygotowania jajek poszetowych sprawia, że najczęściej można zjeść je jedynie w lepszych restauracjach. Jeśli masz jednak na nie ochotę, lecz nie wybierasz się na miasto, mamy idealne rozwiązanie. Z poniższym trikiem będziesz mógł robić tyle jajek w koszulce, ile tylko zechcesz.

Jak zrobić jajka w koszulce?

Na koncie TikTok o nazwie Caught Snackin’, prowadzonym przez trzech pasjonatów gotowania żyjących w Londynie, pojawiło się nagranie, które podbiło Internet. Do tej pory zostało odtworzone ponad 3,4 miliony razy i zdobyło ponad 82 tysiące polubień.

Na nagraniu, które można zobaczyć poniżej, pokazano banalnie prosty sposób na zrobienie jajek poszetowych w chochli od zupy. Na początku należy wlać do garnka wodę i doprowadzić ją do wrzenia. Chochlę smaruje się następnie odrobiną oleju, wbija do niej jajko i wkłada do wody.

Chochlę należy trzymać w taki sposób, aby woda nie przelała się przez jej krawędź do jajka. Po kilku minutach wrzątek na tyle ogrzeje jajko, że białko zetnie się, żółtko delikatnie zgęstnieje i będzie można wykładać je na talerz.

Jak podawać jajka w koszulce?

Najbardziej popularną metodą jest podanie takich jajek na grzance z szynką, polanych sosem holenderskim i przyozdobione świeżo siekanym szczypiorkiem. Nie jest to jednak oczywiście jedyny sposób.

Dla osób preferujących bardziej zdrowe potrawy proponujemy przygotować tost z pełnoziarnistego pieczywa, posmarować go pastą złożoną z awokado, odrobiny czosnku, soli, pieprzu i cebuli, a następnie na wierzchu ułożyć jajko.

Potem zostaje jedynie przyprawić całość solą, pieprzem oraz odrobiną chili i zdrowe, a także smaczne śniadanie jest gotowe. Powyższa metoda pozwala zminimalizować ryzyko zniszczenia jajek, co ułatwia przyrządzenie śniadania dla większej liczby osób.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić aksamitną jajecznicę z dodatkiem majonezu. Ten tekst pokazuje sposób babć na przywierające do garnka mleko.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy